Motion till riksdagen
2016/17:459
av Jeff Ahl m.fl. (SD)

Initiativ i rådet för att lägga Hamas-Izz al-Din al-Qassem till listan av organisationer som omfattas av förordning 2580/2001


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att regeringens representant i rådet omedelbart efter domstolsavgörandet tar initiativ till att åter lägga Hamas till listan över organisationer som omfattas av förordning 2580/2001 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det europeiska rådet överklagade EU:s generaldomstols beslut att undanröja rådets beslut att lägga Hamas (Hamas-Izz al-Din al-Qassem) till listan över organisationer som omfattas av förordning 2580/2001 om särskilda restriktiva åtgärder mot vissa personer och enheter i syfte att bekämpa terrorism. Generaldomstolens beslut grundades på att rådet förfarit felaktigt när det fattade beslutet. Överklagan kommer att prövas av domstolen hösten 2016 och generaladvokatens utlåtande om fallet publicerades den 22 september.

Generaladvokaten rekommenderar domstolen att avslå rådets överklagan. Sakfrågan handlar bland annat om vilken typ av information rådet får använda sig av när det beslutar om vilka grupper eller personer som ska omfattas av förordning 2580/2001. Generaladvokaten anser att sådan information måste vara bekräftad av en behörig myndighet. Informationen får alltså inte inhämtas från den allmänna sfären. Om informationen härrör från myndighet i tredjeland måste rådet tillse att personen eller organisationer i fråga haft likvärdiga rättssäkerhetsgarantier i det land som den skulle haft i EU, annars får informationen inte användas.

Generaladvokatens yttrande och generaldomstolens dom bygger på rådets förfarande i frågan och frågan om vilka bevismedel som får användas. Den materiella frågan om huruvida Hamas bör anses som en terrororganisation berörs inte i sig. EUD kommer inte att fatta beslut inom den allmänna motionstiden för 2016/17. Denna motion bygger på att EUD dömer efter generaladvokatens rekommendation, vilket mycket ofta är fallet.

Sverigedemokraterna anser att all tillgänglig information otvetydigt pekar på att Hamas uppfyller rekvisiten för att omfattas av förordning 2580/2001. Vi vill därför att regeringens representant i rådet omedelbart efter avgörandet tar initiativ till att åter lägga Hamas till listan av terrororganisationer, och med beaktande av det förväntade beslutet från EUD, bereder och motiverar beslutet på ett adekvat sätt.

Att inte sätta in sådana åtgärder mot Hamas skulle allvarligt skada EU:s och Sveriges relationer till framförallt Israel och USA, men det skulle även sända signalen att Europa inte tar frågan om terrorism på allvar och att dess institutioner och medlemsstater ser mellan fingrarna på problemet. Detta får inte ske.

 

 

Jeff Ahl (SD)

 

Björn Söder (SD)

Johan Nissinen (SD)

Markus Wiechel (SD)

Pavel Gamov (SD)

Johnny Skalin (SD)