Motion till riksdagen
2016/17:431
av Boriana Åberg (M)

Attacker mot utryckningspersonal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om attackerna mot utryckningspersonal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverige befinner sig i ett mycket besvärligt läge. Brottsligheten ökar, våldet blir grövre, hot mot målsäganden och vittnen i ökande omfattning, allt färre brott klaras upp, och i vissa geografiska områden är situationen så allvarlig att en del börjar betrakta dem som förlorat territorium. Människors oro leder till att förtroendet för rättssystemet sjunker, och inom poliskåren sprider sig en uppgivenhet som leder till att fler poliser lämnar yrket.

De senaste åren har antalet attacker mot utryckningspersonal eskalerat. Poliser, brandmän och ambulanspersonal utsätts för våld, överfall, stenkastning och bilvandaliseringar när de åker in i vissa områden. Att polisen ska behöva komma först för att säkra området innan räddningsåtgärderna kan börja är fullständigt oacceptabelt. Det behövs krafttag mot dem som ger sig på utryckningspersonal. Förutom att dessa brottslingar utsätter utryckningspersonalen för fara, blir räddningsinsatserna lidande och människoliv står på spel. Brottsrubriceringen för attack mot utryckningspersonal bör ändras till försök till dråp.

 

 

Boriana Åberg (M)