Motion till riksdagen
2016/17:428
av Boriana Åberg (M)

Stulna registreringsskyltar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om stulna registreringsskyltar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I dagens Sverige rullar cirka nio miljoner fordon på våra vägar. Ett växande problem utifrån detta är ökningen av stölder av registreringsskyltar. Enligt statistik från Transportstyrelsen fanns 32 519 efterlysta registreringsskyltar i Sverige i maj 2015. I maj 2013 var siffran 17 293 vilket innebär en ökning på 88 procent på två år av antalet efterlysta skyltar i Sverige.

För den enskilde individ som får sin registreringsskylt stulen kan det på kort tid bli en svår ekonomisk härva i form av betalningskrav för obetalda parkeringsböter, obetald trängselskatt eller obetald bensin. Betalningsansvaret försvinner inte heller om registreringsskylten blir stulen utan istället tvingas den som drabbats att först betala för att sedan bestrida avgifterna. Från den 1 januari 2014 förses samtliga nya registreringsskyltar med en särskild fabrikatskod som är tänkt att underlätta för polis och parkeringsvakter att se om registreringsskylten verkligen tillhör fordonet som den sitter på.

För att ytterligare försvåra för de individer som ägnar sig åt att stjäla registreringsskyltar bör nya registreringsskyltar utformas så att de vid borttagning ifrån fordonet automatiskt kasseras. Detta skulle göra det omöjligt för någon att ta bort en registreringsskylt utan att den förstörs och därmed blir obrukbar. Genom att utforma nya registreringsskyltar på detta vis motverkas stölderna effektivt.

 

 

Boriana Åberg (M)