Motion till riksdagen
2016/17:40
av Mikael Eskilandersson och Roger Hedlund (båda SD)

med anledning av prop. 2015/16:193 Företagens rapportering om hållbarhet och mångfaldspolicy


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår propositionen.

Motivering

Propositionen, som är en direkt följd av ett EU-direktiv, kräver att företag av en viss storlek ska redovisa hållbarhet och mångfaldspolicy.

Det är viktigt att Sveriges företag inte får sämre förutsättningar än andra länders företag, genom onödiga och alltför långtgående administrativa pålagor. Man kräver att företag ska redovisa ett arbete med mångfald och mål med sitt mångfaldsarbete, utan att klart redovisa vad man menar med mångfald. Lite flummigt nämns i sammanfattningen att det exempelvis kan handla om ålder, kön, utbildning och yrkesbakgrund, dock utan att klart tala om vad som skulle vara ideal eller eftersträvansvärt.

Sverigedemokraterna ser inga problem med att kön eller ålder redovisas öppet och att statistik samlas in. När man däremot börjar registrera människors bakgrund och dessutom värdera denna bakgrund utifrån att skiftande bakgrunder skulle vara mer värdefullt än vad homogena bakgrunder är, går man över en gräns för vad som är acceptabelt ur en etisk synvinkel. Det är helt orimligt att ett företag ska behöva kartlägga människors bakgrunder och deras yrkesverksamma liv för att redovisa dessa inför myndigheter.

Det är också av stor vikt att företag som är verksamma i Sverige inte drabbas av fördyrande pålagor som konkurrerande företag i andra länder är befriade ifrån, om det riskerar leda till att företagen i Sverige konkurreras ut. Då denna proposition är onödigt långtgående och dessutom oklar i vad den kräver av företagen är det vår uppfattning att riksdagen ska avslå propositionen.              

 

Mikael Eskilandersson (SD)

Roger Hedlund (SD)