Motion till riksdagen
2016/17:4
av Robert Stenkvist m.fl. (SD)

Nationellt åtgärdsprogram mot bilbränder och stenkastning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om ett omedelbart nationellt åtgärdsprogram mot stenkastning och bilbränder och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Denna sommar 2016 har rapporterna och artiklarna duggat tätt där beskrivningar av bilbränder och stenkastning mot blåljuspersonal tävlat mot varandra i absurditet. Särskilt i de områden som polisen beskriver som utsatta i sin rapport ”Utsatta områden” (december 2015) har denna sommar återkommande bilbränder och stenkastning förekommit. Det har till och med hänt att mordbrännare själva ringt efter polis för att kunna bränna sönder polisbilar. Uppgifter förekommer från enskilda polismän att gärningsmän som kastat tunga stenar mot polisen och sedan gripits, släppts samma dag. Detta är fullständigt oacceptabelt och sittande regering måste med omedelbar verkan sjösätta ett verkningsfullt konkret handlingsprogram som åtgärdar detta allvarliga samhällsproblem. Det program som presenterades av regeringen 17 augusti är ett lovvärt initiativ, men otillräckligt. Att vänta med ett mer eller mindre kosmetiskt handlingsprogram till valåret 2018 är inte att ta ansvar för landet, utan snarare ett sätt att hindra väljarflykt.

Självklart måste på sikt kraftfulla åtgärder vidtas för att förbättra situationen i utsatta områden där samtliga myndigheter är djupt involverade såsom arbetsförmedling, skola, socialtjänst och polis. Just nu behövs dock snabba lagändringar och genomtänkta strategier från polis och andra myndigheter för att åtgärda ett akut samhällsproblem, där regeringens föreslagna jourdomstolar bara är en av en lång rad åtgärder som behövs. Framförallt måste polis och åklagare få lagliga redskap att gripa och döma gärningsmännen till rimliga påföljder, vilket de inte har i dag. Vi ser också stora problem med rättspraxis där rättssystemet utöver polisen inte följer lagstiftarnas anda i brottsbalken utan dömer påföljder som är avsevärt mildare än vad lagstiftarna har avsett. Dessa problem går att åtgärda och skall åtgärdas skyndsamt.

 

 

Robert Stenkvist (SD)

 

Per Ramhorn (SD)

David Lång (SD)