Motion till riksdagen
2016/17:397
av Jenny Petersson (M)

Klinisk forskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att förbättra klimatet för klinisk forskning och läkemedelsprövningar i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Stärkta förutsättningar för klinisk forskning och läkemedelsprövningar i Sverige

Klinisk forskning handlar om att få en ökad förståelse för hur människokroppen fungerar och svarar på olika läkemedel och behandlingar. Genom att skapa sig en ökad förståelse för detta kan olika behandlingsmetoder som bättre passar patienten hittas. Nästan alltid genomförs prövningarna i samarbete mellan läkare, vårdpersonal och det företag som ansvarar för utvecklingen av den nya behandlingen. Klinisk forskning och läkemedelsprövningar är således avgörande för Sveriges utveckling som forskningsland och för att kunna erbjuda patienter bästa möjliga vård.

Sveriges landsting och regioner som bedriver sjukvård måste i en större utsträckning kunna bidra till att främja klinisk forskning och kliniska läkemedelsprövningar. De styrmedel och incitament som finns för att bedriva klinisk forskning måste förbättras. Dessa styrmedel är idag dessvärre i stor utsträckning utformade så att långsiktigt tänkande riskerar att ges en lägre prioritet till förmån för kortsiktiga effektivitetsvinster. Detta innebär att Sverige inte har möjlighet att erbjuda patienter nya behandlingsmetoder och läkemedel i samma uträckning som de ledande länderna inom klinisk forskning.
Klinisk forskning och läkemedelsprövningar är även viktigt för att kunna stärka Sverige som innovations- och forskningsland. Ytterst bidrar detta också till att kunna erbjuda patienter i Sverige en vård i världsklass.
Staten har ett ansvar i att tydliggöra betydelsen av klinisk forskning och ge tydliga riktlinjer i hur den kliniska forskningen kan utvecklas och stärkas.  Sveriges regioner och landsting har i sin tur ett ansvar i att se till att nya innovativa läkemedel och behandlingar faktiskt kommer patienterna till del.
Genom att främja innovation och forskning kan Sverige både förbättra kvaliteten i vården och stärka den svenska konkurrenskraften. 

 

 

Jenny Petersson (M)