Motion till riksdagen
2016/17:395
av Lisbeth Sundén Andersson (M)

Maskering vid fotbollsmatcher


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att införa maskeringsförbud på fotbollsmatcher och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Fotbollsmatcher är så mycket mer än bara fotboll. Det är supportrar och pyroteknik och ibland hettar det över av all energi som finns på och utanför planen. Hoten är många på och i anslutning till fotbollsmatcher. Våldsamma, kanske alkoholpåverkade människor, tifo som urartar eller annat som utgör ett hot för det stora flertalet vanliga fotbollssupportrar.

De personer som utgör ett hot mot ordningen och säkerheten på matcherna ska avlägsnas, lagföras, allt eftersom vad de gjort sig skyldiga till. Dock kan det vara svårt att lagföra dem om de inte går att identifiera, om de är maskerade. Maskering kan utgöra allt från rånarluvor, tröjor och jackor med luvor till solglasögon och halsdukar. När maskering sker i organiserad form är den dock oftast enhetlig och ibland kan färger på maskeringen symbolisera olika klubbar.

Det har utkristalliserats att maskering främst används vid tre situationer: inne på arenorna vid användning av otillåten pyroteknik, utanför arenorna vid marscher till matcherna och vid entrén till arenorna när de stormas.

Ett förbud mot att bära maskering på och i anslutning till fotbollsmatcher skulle kunna verka brottsförebyggande genom att polis och ordningsvakter kunde ingripa redan när de ser någon som är maskerad. De som maskerar sig inne på läktarna under pågående match ska kunna visas ut från läktarna. Trots att det står i Svenska Fotbollsförbundets tävlingsregler att maskering är förbjuden, upprätthålls inte detta av polis och övrigt rättsväsende, därför behövs en lagreglering övervägas på området.

 

 

Lisbeth Sundén Andersson (M)