Motion till riksdagen
2016/17:388
av Suzanne Svensson och Peter Jeppsson (båda S)

Sexualbrott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att utvärdera domar när det gäller sexualbrott och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Den pågående debatten om friande domar när det gäller våldtäkt och sexuellt utnyttjande resulterar alltid i en skur av antaganden och åsikter i ämnet. Givetvis är det så att man här kan prata om siffror och försöka analysera om utvecklingen av detta är på väg åt rätt eller fel håll. Ämnet innehåller dock stora mått av mänskliga lidanden, något som man måste ha med sig när man följer debatten.  Känslor styr ofta här.

Det allmänna intrycket är ofta att många förövare frias på ålderdomliga grunder och att den nya lagstiftningen inte tolkas rätt. En del jurister hävdar att det inte är deras fel att inte fler döms, utan att de fortfarande måste hitta positionen där stark bevisning gör att missdådare kan dömas.

En utvärdering av de senaste 10 årens anmälningar och domar, som gäller sexualbrott och som kan ligga till grund för om ytterligare förändringar i lagar och utredningsarbete, behöver göras och bör därför övervägas.

 

 

Suzanne Svensson (S)

Peter Jeppsson (S)