Motion till riksdagen
2016/17:3673
av Mikael Eskilandersson och Roger Hedlund (båda SD)

med anledning av prop. 2016/17:159 Avlägsnande – en ny form av särskild handräckning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att den drabbade markägaren aldrig ska belastas med kostnader till följd av olagliga bosättningar och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att markägaren ska få alla kostnader till följd av olagliga bosättningar ersatta, om myndigheterna inte levt upp till övriga regelverk som påtalas i motionen, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  3. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att markägare ska ha rätt till ersättning för inkomstbortfall till följd av olagliga bosättningar och tillkännager detta för regeringen.
  4. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att besittningsrätt inte ska kunna åberopas och tillkännager detta för regeringen.
  5. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ingripa snabbt när barn är inblandade och tillkännager detta för regeringen.
  6. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att tillsätta en utredning om hur brott mot allemansrätten bättre kan bekämpas och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna välkomnar att regeringen har insett behovet av att markägare ska kunna avlägsna otillåtna bosättningar och personer som olagligen har tagit deras mark i besittning. Dock anser vi att regeringens förslag är otillräckliga för att ge en rättvis process för de markägare som drabbas.

Sverigedemokraterna vill att den drabbade markägaren aldrig ska drabbas av kostnader kopplat till avlägsnandet. Detta gäller såväl kostnader för avgifter till myndigheter som kostnader för bortforsling, upprensning och sanering av marken. Då bosättningarna och skadorna på marken är ett direkt resultat av att myndigheter inte följer andra regler, så ska de drabbade markägarna kompenseras för detta fullt ut. Exempel på regelverk som inte följs är att människor släpps in i landet utan att kunna försörja sig på ett lagligt sätt samt tillåts vara kvar längre än vad som är tillåtet. Det finns också exempel på att utlänningar som saknat rätt att vistas i landet, då de saknat försörjning, inte har avvisats från landet trots att myndigheterna vetat om att de befinner sig här olagligt.

Sverigedemokraterna anser att drabbade markägare, utöver rätt till ersättning för sina direkta kostnader, även ska ha rätt till ersättning för den uteblivna inkomst som bosättningar ofta ger upphov till. Det kan röra sig om stora summor för den enskilda markägaren när grödan på marken förstörs eller när marken blir omöjlig att bruka på det sätt som är tänkt. Även denna typ av kostnad kan vara en stor börda för den enskilda markägaren och är en kostnad som uppstår till följd av att andra gör olagliga handlingar. Därför bör den kompenseras i de fall som rättssamhället misslyckas med att upprätthålla äganderätten.  

Sverigedemokraterna vill att det i stort sett alltid ska vara en polisiär procedur vid avlägsnande och inte kronofogden, oavsett hur tidsramen ser ut, om bosättningen på marken skett på ett olagligt sätt från början. Vår åsikt är att besittningsrätt normalt aldrig ska kunna hävdas i den här typen av situationer, utan det ska vara förbehållet dem som haft en laglig rätt från början.  

Vidare anser regeringen att vid avlägsnande där det finns barn inblandade ska dessa behandlas på ett särskilt sätt och få mer tid. Sverigedemokraterna anser tvärtom att om det är barn inblandade så är situationen akut och vi måste, med hänsyn till barnens bästa, hantera dessa fall så snabbt det är möjligt. Sverigedemokraterna kommer aldrig att acceptera att barn ska växa upp i tältläger och kåkstäder i Sverige utan vill ge dessa fall hög prioritet och snabbast möjliga handläggningsprocess. De barn och föräldrar som har rätt att vistas här har kommunens sociala myndigheter en skyldighet att ta hand om. Även Sverigedemokraterna anser att socialtjänsten ska samarbeta med polisen i sådana situationer för att kunna göra en bedömning om barnen har rätt att stanna kvar i Sverige och i så fall hamna under socialtjänstens ansvar, i stället för att bo under farliga och omänskliga boendeförhållanden i kåkstäder/tältläger. De människor som saknar rätt att vistas i landet ska snarast återvända till sitt hemland, så att de kan få hjälp där.

Otillåtna bosättningar är ett allvarligt problem, och det är dags att det bekämpas så att de drabbade markägarna aldrig ska få kostnader och arbete kring avlägsnandet, utan det ska alltid polisen och staten stå för. Det ska också vara tydligt att den som bosätter sig utan tillåtelse på någon annans mark, utöver den natt som enligt hävd och s.k. allemansrätt är tillåtet, gör sig skyldig till ett brott som ska beivras. Därför föreslår vi att en utredning tillsätts som har till uppgift att komma med konkreta åtgärder för att människor som begår dessa brott ska kunna lagföras.

Vi vill också att man ser över hur straffvärdet kan höjas så att det bättre står i proportion till den skada som åsamkas markägaren. Detta avser vi att återkomma till i andra sammanhang.

 

 

Mikael Eskilandersson (SD)

Roger Hedlund (SD)