Motion till riksdagen
2016/17:3658
av Stefan Jakobsson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår proposition 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola.

Motivering

Med anledning av regeringens proposition 2016/17:156 En skyldighet att erbjuda lovskola yrkar Sverigedemokraterna avslag på detta förslag. Orsakerna härtill är flera, men främst att det är mer effektivt att lägga de resurser som går till den s.k. lovskolan på det ordinarie läsåret. En skyldighet för kommuner, som inte redan i dag på frivillig grund driver lovskola, att ordna med lovskola skulle i värsta fall dränera den vanliga undervisningen på extra resurser och stödinsatser.

Den förhållandevis begränsade tid som den stipulerade skyldigheten om lovskola gäller, torde i många fall vara ineffektiv. Att lägga dessa resurser på den ordinarie undervisningen torde ge mer effekt. I annat fall driver redan i dag kommunerna lovskola på frivillig grund.

Ett annat problem med skyldigheten att anordna lovskola är den skriande lärarbristen på vissa håll i landet. Det är meningslöst att bedriva lovskola med lärare som inte är behöriga till betygssättning. Att då tvinga kommuner till denna verksamhet, som inte redan i dag gör det på frivillig grund, anser vi vara kontraproduktivt. 

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

 

Robert Stenkvist (SD)

Crister Spets (SD)