Motion till riksdagen
2016/17:3611
av Anders Forsberg m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2016/17:97 Utvidgning av Björnlandets nationalpark


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skogen i Björnlandets nationalpark ska kunna skötas i enlighet med gällande lagstiftning, i synnerhet då 6 kap. skogsvårdslagen, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi i Sverigedemokraterna skriver i princip under på behovet av att värna skyddsvärda biotoper och freda dessa arealer från avverkning. Samtidigt ser vi med oro på regeringens ambitioner att ytterligare undanta enorma arealer produktiv skogsmark, upp till en och en halv miljon hektar. Den totala kostnaden för detta låter sig inte beräknas eftersom markpriserna varierar, men det kan närma sig storleksordningen 100 miljarder kronor i inköp av skog till reservat.

För övrigt uppstår en indirekt kostnad när produktiv skogsmark tas ur bruk, vilket i slutändan blir en ekonomisk förlust för hela samhället. Sverigedemokraterna prioriterar skötsel av redan skyddade områden framför omfattande nya reservatsbildningar.

Många naturreservat sköts nämligen inte i dag i enlighet med sina skötselplaner.

Skadedjursangrepp

I de föreskrifter som i dag föreligger för Björnlandets nationalpark så får man vare sig avverka eller på annat sätt skada levande eller döda träd eller buskar, upparbeta vindfällen, ta frö, så, plantera eller vidta någon skogsbruks- eller skogsvårdsåtgärd.

Det finns en stor risk att när skogsbruk förbjuds i nationalparken så kan skadedjursangreppen i skogen öka, t.ex. efter stormar och stormfällning, och sedan sprida sig till angränsande fastigheter. Det bör därför av skötselföreskrifterna framgå att skogen ska kunna skötas i enlighet med gällande lagstiftning, i synnerhet då kapitel 6 i skogsvårdslagen.

 

Anders Forsberg (SD)

 

Martin Kinnunen (SD)

Runar Filper (SD)