Motion till riksdagen
2016/17:3571
av Mattias Bäckström Johansson m.fl. (SD)

med anledning av prop. 2016/17:66 Forskning och innovation på energiområdet för ekologisk hållbarhet, konkurrenskraft och försörjningstrygghet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att energiforskning ska tillåtas på alla fossilfria energislag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna ser positivt på stora delar av propositionen kring övergripande frågor, även om vi har en del skilda åsikter.

Vi menar att det är viktigt att forskningen som bedrivs i slutändan bör resultera i relevanta produkter som är gångbara på den svenska och internationella marknaden. Varor och tjänster som växer fram ur svensk energiforskning bör bidra till bl.a. en ökad export, reell tillväxt och internationella marknadsandelar. Sverige ska generera produkter som är konkurrenskraftiga och inte endast framtagna för att stimulera visioner som i slutändan inte kan bära sina egna kostnader utan ändlösa subventioner. Vi ser därmed en stor vikt av att särskilja tillväxt genom subventioner och reell tillväxt som skapas via sunda konkurrensförhållanden. Vår förhoppning är att svensk forskning leder till minskad användning av fossila drivmedel och att det även resulterar i ett minskat globalt koldioxidläckage.

Propositionen lyfter även fram positiva delar gällande bl.a. ökad jämställdhet, och det är något som vi vill bejaka. Det är däremot angeläget att det sker på basis av individuella val och bedömning av individer efter personliga egenskaper snarare än kön.

Forskning på alla fossilfria energislag

Sverigedemokraterna ser positivt på en enhetlig forskningsstrategi med riktade insatser till prioriterade forskningsområden och insatser som resulterar i maximal samhällsnytta, minskade utsläpp av växthusgaser och minskat koldioxidläckage. Vi menar att inga undantag bör göras kring något fossilfritt energislag.

Den politiska, geologiska och globala ekonomiska marknaden är i ständig förändring; därmed kan även förutsättningarna, behoven och användningsområdena förändras gällande energislagens nytta.

 

 

Mattias Bäckström Johansson (SD)

 

Josef Fransson (SD)

Johan Nissinen (SD)