Motion till riksdagen
2016/17:3533
av Stefan Jakobsson och Robert Stenkvist (båda SD)

med anledning av prop. 2016/17:46 En försöksverksamhet med betyg från och med årskurs 4


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen avslår regeringens proposition 2016/17:46.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa obligatoriska betyg från årskurs 4 och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Regeringens förslag om att införa betyg från årskurs 4 på frivillig väg gällande högst 100 skolenheter innehåller en del bra komponenter, som satsningar på specialpedagoger och att skriftliga åtgärdsplaner ska slopas i de skolenheter där betyg ges. Vi anser dock att förslaget i sin helhet bör ersättas av ett förslag där betyg blir obligatorisk från årskurs 4 i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Dessutom vill vi att kursbetygen ersätts med ämnesbetyg.

Flera remissinstanser nämner att det inte finns forskningsstöd för att betyg från tidigare årskurser har någon positiv verkan på kunskapsinhämtningen, snarare tvärtom. Dock nämns i remissvaren inget exempel på någon sådan undersökning över huvud taget. Det finns ingen forskning som explicit visar att betyg skulle vara hämmande eller skadligt för kunskapsinhämtning, eller verka menligt under tid på elevers självförtroende. Forskningsläget är tveksamt över huvud taget gällande betygens effekter. Det vi vet är att Sverige har fallit kraftigt i internationella kunskapsmätningar och ingen forskning har presenterats som visar på orsakerna av denna negativa resultatkurva. Om de senaste decenniernas skolreformer vilat på resultat från forskning så har detta i vilket fall inneburit att Sveriges skolresultat sjunkit. En slutsats som borde stämma till eftertanke.

Självklart ska betyg ersätta individuella skriftliga utvecklingsplaner. I annat fall blir lärarnas arbetsbörda orimligt stor. Motiveringen att betyg inte sätter fokus på exakt vad eleverna behöver förbättras faller med att lärarna självfallet har sedvanliga utvecklingssamtal med sina elever.

Betyg som ensam åtgärd kommer självfallet inte lösa de problem svensk skola står inför i dag. En rad ytterligare åtgärder behöver vidtas. Dock kan det bli en av pusselbitarna som vänder den negativa trenden i vårt land. Därför vill vi att skollagen ändras i enlighet med vad som här framförts.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

Robert Stenkvist (SD)