Motion till riksdagen
2016/17:353
av Rickard Nordin (C)

Utökat skydd för konsumenter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka konsumenters rätt att reklamera ursprungliga fel med bevisbördan hos motparten till tolv månader och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Idag har en konsument möjlighet att inom sex månader från inköpstillfället hävda att det föreligger ett ursprungligt fel på en vara, om inte varan är av sådan karaktär att detta inte är tillämpbart. Under de sex månaderna ligger bevisbördan hos tillverkaren/inköpsstället för att bevisa att ett ursprungligt fel inte föreligger. Det finns också en reklamationsrätt i tre år, men efter de inledande sex månaderna måste konsumenten bevisa att det var ett ursprungligt fel.

Det upplevs många gånger som att en del varor är gjorda för att hålla en viss tid och sedan gå sönder för att öka konsumtionen. Ett sätt att driva kvalitet och därmed också minskad miljöpåverkan av konsumtionen kunde vara att utöka den idag lagstadgade rätten för en konsument att reklamera med bevisbördan hos tillverkaren, från sex månader till 12 månader.

Det skulle tvinga tillverkare att producera mer hållbara varor och ger konsumenter ett bättre skydd mot undermålig kvalitet. Det skulle dessutom främja miljön med tanke på att färre naturresurser skulle tas i anspråk om produkterna höll längre. Det finns alltså många argument till att utöka konsumenternas rättigheter.

 

 

Rickard Nordin (C)