Motion till riksdagen
2016/17:3441
av Mats Persson m.fl. (L)

Utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska unionen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska unionen enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Utgifterna inom utgiftsområde 27 utgörs av Sveriges medlemsavgift till EU, som styrs av unionens utgiftsnivå och hur stor andel av dessa utgifter som Sverige ska finansiera. Liberalernas förväntning är att kostnaderna inom utgiftsområdet förblir relativt fasta under de kommande budgetåren, med reservation för att eventuella utgiftsförändringar kan tillkomma med anledningen av Storbritanniens utträde ur unionen. För perioden 2017–2019 har Liberalerna därför inte föreslagit någon förändring av anslagen jämfört med regeringen.

Som liberaler vill vi att Sverige ska delta fullt ut i Europasamarbetet och sträva efter att vara en del av EU:s kärna. Samarbetet i Europa gör individen friare, Sverige rikare och vår omvärld tryggare. EU-samarbetet ger möjligheter att lösa gränsöverskridande problem, trygga demokratin, underlätta ekonomisk utveckling, förbättra miljön och bekämpa gränsöverskridande brottslighet.

Samtidigt värnar Liberalerna den traditionella svenska linjen kring restriktiva årsbudgetar. Effektivitet och återhållsamhet ska utgöra viktiga element för Sverige i behandlingen av EU:s årsbudget. Principerna om subsidiaritet, europeiskt mervärde, proportionalitet och sund ekonomisk förvaltning bör vara vägledande.


Tabell 1 Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 27 Avgiften till Europeiska unionen

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (L)

1:1

Avgiften till Europeiska unionen

29 586 305

 

 

Summa

29 586 305

 

 

 

Mats Persson (L)

 

Christer Nylander (L)

Tina Acketoft (L)

Emma Carlsson Löfdahl (L)

Maria Weimer (L)