Motion till riksdagen
2016/17:3410
av Linus Bylund och Paula Bieler (båda SD)

Översyn av flerbarnstillägget


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda följderna av att helt ta bort det generella flerbarnstillägget samt se över hur resurserna bättre kan komma resurssvaga barnfamiljer till del och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Förutom barnbidrag får alla Sveriges föräldrar som har fler än ett barn ett tillägg, kallat flerbarnstillägg. Tillägget betalas ut från barn två och ökar för varje barn fram till barn nummer sex, för att sedan ligga på samma nivå för barn sju, åtta och så vidare. Som exempel kan sägas att den familj som har ett barn idag får sammanlagt 1 050 kronor i månaden i barnbidrag medan en familj som har sex barn får 10 414 kronor, i det närmsta tio gånger så mycket, i barnbidrag och flerbarnstillägg sammantaget.

Människors rätt att bestämma över hur stora familjer de under sina unika möjligheter och förutsättningar vill leva i är naturligtvis självklar, det är och ska vara upp till varje familj att råda över detta. Det är dock stor skillnad mellan en självklar rättighet och en ekonomisk stimulans.

Vi tror att flerbarnstillägget idag kan vara väldigt viktigt för många, särskilt unga familjer, och vi tycker att det är bra att samhället stöttar resurssvaga familjer ekonomiskt. Detta inte minst på grund av att barnafödandet är alarmerande lågt och att genomsnittsåldern för förstföderskor är relativt hög. Däremot menar vi att det är rimligt att begära att den familj som skaffat ett barn, och planerar för att eventuellt skaffa fler, faktiskt i högre utsträckning förväntas väga in familjens samlade ekonomi som en faktor i detta beslut. Den nuvarande utformningen av tillägget fordrar ingen behovsprövning, vilket naturligtvis leder till att ekonomiska medel avsedda för att stötta behövande i många fall betalas ut till familjer med stark ekonomi som saknar behov av ekonomiskt stöd. Vi kan inte se någon samhällsnytta i att subventionera välbeställda familjers konsumtion.

Ännu en anledning att betrakta dagens system med kritiska ögon är att det är utformat på ett sätt som stimulerar familjer att skaffa tre eller fler barn, detta eftersom tillägget är tämligen blygsamt för barn nummer två, medan det är väl tilltaget för ytterligare barn. 

Vårt förslag är att utreda följderna av att helt ta bort det generella flerbarnstillägget samt se över hur resurserna bättre kan komma resurssvaga barnfamiljer till del, till exempel via bostadsbidraget eller ett behovsprövat flerbarnstillägg.

 

 

Linus Bylund (SD)

Paula Bieler (SD)