Motion till riksdagen
2016/17:3324
av Jan Ericson m.fl. (M)

Betydelsen av svenskt medborgarskap


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behov av att uppgradera betydelsen av svenskt medborgarskap när det gäller rösträtt och valbarhet och tillkännager detta för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om behov av att uppgradera betydelsen av svenskt medborgarskap när det gäller rätten till bidrag och sociala ersättningar samt villkoren för att få medborgarskap och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det rekordstora antalet flyktingar och andra asylsökande som sökte sig till Sverige under 2015 medförde så stora påfrestningar på såväl mottagningssystemet som våra välfärdssystem att riksdag och regering tvingades dra i nödbromsen och kraftigt skärpa regelverken. På kort tid gick Sverige från att ha Europas kanske mest generösa system till att ligga bland de striktare i EU. Åtgärderna var uppenbarligen nödvändiga för att hantera situationen, men panikåtgärder blir samtidigt sällan optimala som långsiktigt hållbara lösningar. Nu måste Sverige skapa ett långsiktigt hållbart regelverk för migration och integration.

En viktig del i detta nya regelverk måste vara att man stegvis får ta del av samhällets sociala rättigheter, och att fulla rättigheter erhålls först då man blivit medborgare. Medborgarskap måste samtidigt tydligare förknippas med vissa villkor och inte med automatik delas ut redan efter kort tid i landet. Medborgarskapet måste helt enkelt få ett större värde än idag och det måste bli tydligare skillnad mellan att vara medborgare och att inte vara det. Rösträtt och valbarhet i såväl riksdagsval som kommunala val bör självklart kopplas till medborgarskapet.

Vi föreslår följande:

  1. Medborgarskap ska inte som idag erhållas villkorslöst redan efter kort tid i landet.
  2. För att erhålla medborgarskap bör vuxna människor i arbetsför ålder ha hjälpliga kunskaper i svenska språket och klara av enklare test rörande rättigheter och skyldigheter i Sverige. Undantag ska göras för den som saknar sådan möjlighet på grund av en funktionsnedsättning.
  3. Tiden innan medborgarskap kan beviljas bör vara längre än idag.
  4. Rätten till sådana bidrag och sociala ersättningar som inte är inkomstbaserade socialförsäkringar bör begränsas för den som inte är medborgare.
  5. Rösträtt och valbarhet i såväl riksdagsval som kommunala val kopplas till medborgarskapet.

 

Jan Ericson (M)

 

Ellen Juntti (M)

Boriana Åberg (M)

Anders Hansson (M)

Jörgen Andersson (M)

Isabella Hökmark (M)

Cecilia Magnusson (M)

Gunilla Nordgren (M)

Lars-Arne Staxäng (M)

Lisbeth Sundén Andersson (M)

Patrick Reslow (M)

Sotiris Delis (M)

Finn Bengtsson (M)

Eva Lohman (M)