Motion till riksdagen
2016/17:325
av Lotta Finstorp (M)

Evidensbaserad vård och behandling av psykisk ohälsa inom primärvården


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att säkerställa evidensbaserad vård och behandling av psykisk ohälsa inom primärvården och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Vi bör verka för att säkerställa mer likvärdiga riktlinjer som baserats på evidens så att psykisk ohälsa behandlas mera likvärdigt i hela Sverige. Under de senaste åren har det parallellt med larmrapporter om ökad psykisk ohälsa larmats om att få vårdcentraler kan ge rätt vård till dem som drabbats av utmattningssyndrom och andra stressrelaterade sjukdomar. En anledning till detta är bristande kunskap, endast 3 av distriktsläkarnas 60 månader långa specialistutbildning handlar om psykiatri. Detta trots att depressioner och ångesttillstånd tillhör de vanligaste folksjukdomarna i Sverige. En annan anledning är att det inte finns några nationella riktlinjer om hur man inom primärvården ska arbeta med psykisk ohälsa.

Som det är nu är det istället upp till den enskilda läkaren. Detta innebär i praktiken att man i ett landsting kan bli sjukskriven länge och få antidepressiva läkemedel, medan man i ett annat landsting får stressrehabilitering med kortvarig sjukskrivning. Detta för exakt samma symptom. Detta är helt orimligt, och slutligen är det patienten som blir lidande. Därför bör vi verka för att säkerställa mer likvärdiga riktlinjer som baseras på evidens så att psykisk ohälsa behandlas mer likvärdigt i hela landet.

 

 

Lotta Finstorp (M)