Motion till riksdagen
2016/17:321
av Åsa Coenraads och Jessica Polfjärd (båda M)

Framtiden för Västerås flygplats


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna om tillgången till Västerås flygplats och andra regionala flygplatser och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2015 reste drygt 115 000 passagerare till och från Västerås flygplats. Flygverksamhet har funnits i Västerås sedan 1920-talet. Från 1970-talet och framåt har en omfattande civil flygverksamhet funnits i Västerås, såväl inom allmänflyg som charter och linjetrafik. 

När den största skogsbranden i Västmanland i modern tid härjade sommaren 2014 landade flygplan från både Italien och Frankrike på Västerås flygplats. Förutom att de italienska och franska vattenbombplanen startade och landade där kunde de även servas vid behov. Flygplatsen kom därmed att spela en central roll i räddningsarbetet.

Branden i Västmanland aktualiserade vikten av regionala flygplatser. Vi behöver säkra och trygga tillgången till regionala flygplatser ur ett säkerhetsperspektiv – för var hade de italienska och franska planen landat om Västerås flygplats hade varit nedlagd?

Utskottet har under förra riksmötet 2015/16 behandlat en likalydande motion från oss. Då valde utskottet att avslå motionen med följande motivering;

”Utskottet kan konstatera att de regionala flygplatserna både har haft och har en fortsatt mycket stor betydelse för att kunna bo och leva och utveckla sysselsättningen och näringslivet i olika delar av Sverige. Som framgår ovan av en nyligen presenterad rapport från Trafikanalys är dock den ekonomiska situationen för många regionala flygplatser bekymmersam. Det finns olika anledningar till detta, bl.a. att Sverige jämfört med många andra länder har en låg befolkningstäthet och att vissa delar av landet är mycket glest befolkade. Många regionala flygplatser behöver därför statliga och kommunala åtgärder för att överleva. Utskottet vill mot denna bakgrund framhålla det angelägna i att statliga myndigheter, kommuner och landsting även fortsättningsvis vidtar de åtgärder som behövs för att främja att verksamheten kan fortgå vid de regionala flygplatserna i olika delar av landet och att resenärerna därmed kan erbjudas väl fungerande möjligheter att resa och förflytta sig. De system som utvecklats och tillämpas i dag anser utskottet vara ändamålsenliga för att främja de regionala flygplatserna, och utskottet avser därför inte att ta något initiativ i frågan.”

Västerås är en stor stad som behöver en flygplats. Mälardalsregionen behöver en flygplats för att kunna utvecklas och säkra tillväxt och arbetstillfällen nu och i framtiden. Även ur ett säkerhetsperspektiv är flygplatsen mycket betydelsefull. Med tanke på eventuella kommande naturkatastrofer och bränder finns det ett stort behov av väl fungerande regionala flygplatser. Regeringens negativa inställning, samt regeringens tidigare hanterande av frågan om Bromma skapar fortfarande stora orosmoln över framtiden för regionala flygplatser. Det är därför fortsatt viktigt från riksdagens sida att markera och värna de regionala flygplatsernas och deras fortlevnad och särskilt Västerås flygplats framtid.

 

 

Åsa Coenraads (M)

Jessica Polfjärd (M)