Motion till riksdagen
2016/17:3160
av Penilla Gunther (KD)

Stärkt bevaranderätt för rörligt kulturarv


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda en stärkt bevaranderätt för det rörliga kulturarvet, det vill säga äldre transportmedel till lands, sjöss och i luften, och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det rörliga kulturarvet är en del av vår historia i det svenska samhället och en verksamhet som skapar jobb och företagande runt om i vårt land. Detta gäller inte minst inom besöksnäringen för arbetslivsmuseerna, där det transporthistoriska området ingår. Dessa drygt 1 450 museer genererar drygt 10 miljoner besökare per år.

Funktionshinderforskaren och docenten Jörgen Lundälv vid Göteborgs universitet skrev förra året om hur till exempel de olika arbetslivsmuseerna i Västra Götaland arbetat aktivt för att göra lokal och regional historia tillgänglig för alla, vilket kan tjäna som förebild för många andra besöksmål.

Det är därför inte rimligt att bevarandet av kulturarvet, som oftast bedrivs ideellt och som är en viktig del av Sveriges historia, riskerar att försvinna med anledning av höga myndighetsavgifter eller regler som tagits fram för moderna transportlösningar.

Det finns ca tvåhundratusen personer och drygt 1 000 föreningar på ideell basis som förvaltar vårt rörliga kulturarv, men dessa möts inte sällan av krav från samhället som inte enbart är försvårande utan också direkt hindrande. Hindren utgörs av statliga och kommunala föreskrifter, förordningar, lagar och avgifter samt deras tillämpningar.

En stärkt bevaranderätt ska i första hand innebära ett skydd mot att stat och kommun avsiktligt eller oavsiktligt försvårar bevarandet, brukandet och utvecklingen av det rörliga kulturarvet som bärare av resandets historia.

Dagens krav på god säkerhet och miljö finner inte sin motsvarighet till stöd för bevarandet av det rörliga kulturarvet. Att hänvisa till Trafikverkets kulturhistoriska ansvar är ingen lösning – Trafikverkets museer, som detta ansvar handlar om, kan bara bevara en bråkdel av det rörliga kulturarvet. Tvärtom tar Trafikverket ofta hjälp av civilsamhällets många föreningar och enskilda, särskilt när det gäller levandegörande av det rörliga kulturarvet.

Med tanke också på de möjligheter till arbetstillfällen som ett mera aktivt deltagande i den lokala och regionala besöksnäringen kan innebära om det rörliga kulturarvet får bättre förutsättningar, är det viktigt att myndigheternas ansvar därför regleras så att bevarandet av kulturarvet fungerar och enskildas liksom förenings- och museiverksamheters ideella engagemang tillvaratas. Det bör ges regeringen tillkänna.

 

 

Penilla Gunther (KD)