Motion till riksdagen
2016/17:312
av Josef Fransson m.fl. (SD)

Sverigeförhandlingen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att avbryta Sverigeförhandlingen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I mars 2016 tog Sverigedemokraterna, som då enda parti, tydlig ställning emot den planerade höghastighetsjärnvägen mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Sverigedemokraterna har hela tiden varit avvaktande och uttryckt skepticism till projektet, men i början av året 2016 blev det övertydligt vilket vansinnesprojekt det är. I takt med att projektet planerats och fakta kommit på bordet så har bilden klarnat, och vid det här laget borde det vara helt uppenbart för var och en att detta prestigeprojekt är en helt orimlig satsning i ett glesbefolkat land som Sverige. Sverige är dessutom ett land med stora behov av investeringar i underhåll och flaskhalsar i de befintliga systemen.

Den så kallade Sverigeförhandlingen är fler saker än bara höghastighetsjärnvägen och handlar om t.ex. bostäder och anslutande infrastruktur. Avbryter man planerna på höghastighetsjärnvägen faller dock de andra projekten i sin nuvarande form. Det är med andra ord rimligt att avbryta hela Sverigeförhandlingen.

Vad det gäller höghastighetstågen så har kostnaderna redan från start varit höga och projektet har hela tiden varit utdömt samhällsekonomiskt. Med tiden har prislappen fortsatt att stiga och lär så fortsätta att göra när kompletterande investeringar ska räknas in. Man kan argumentera för att man inte alltid kan ta hänsyn till modeller och samhällsekonomisk nytta. I viss mån stämmer detta. Hade man enbart sett till lönsamhetskalkyler så hade landsbygden varit än mer nedprioriterad. Satsningen på höghastighetsjärnväg är dock ett näst intill renodlat storstadsprojekt på bekostnad av nödvändiga investeringar i resten av Sverige.

Infrastrukturen är under ständig utveckling, och därför är huvudregeln att finansiera satsningar med direktanslag. Detta är kopplat till att infrastruktur inte är en engångskostnad utan kräver ständiga investeringar. För höghastighetsjärnvägen hörs röster att avsteg måste göras och att projektet ska lånefinansieras, vilket obönhörligen skulle tränga undan andra viktiga satsningar för lång tid framöver. Vi lever i en tid av aldrig tidigare skådad teknologisk utveckling. Teknikgenombrott som elektrifiering av våra bilar samt autonoma fordon står för dörren och vi har inte ens börjat se potentialen av digitaliseringen. Att då lägga alla ägg i samma korg, för att om 20 år eventuellt få avkastning, är inte en ansvarsfull politik.

Jämfört med kostnaderna för höghastighetsjärnväg så kan man med tämligen blygsamma summor väsentligt korta restiden samt utöka kapaciteten på befintliga stambanor. Samtidigt skulle utrymme finnas för viktiga investeringar inom såväl vägtrafik, flyg och sjöfart, både regionalt och nationellt. Allt utan att framtida generationer behöver stå med notan. Sverigedemokraternas mål är att skapa största möjliga samhällsnytta och tillväxt i hela landet. Vi vill att det utreds investeringar i hela Sverige som är genomförbara i närtid – men som inte är begränsade till järnväg. I sammanhanget kan nämnas att Storstockholms Lokaltrafik har ungefär lika många resenärer på en enda dag som SJ har på sträckan Stockholm – Göteborg på ett helt år.

Sverigedemokraterna vill därmed att riksdagen tillkännager för regeringen att Sverigeförhandlingen snarast ska avbrytas.

 

 

Josef Fransson (SD)

 

Per Klarberg (SD)

Jimmy Ståhl (SD)