Motion till riksdagen
2016/17:303
av Jesper Skalberg Karlsson (M)

Vilseledande organisationer


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över statligt stöd till projekt och organisationer som uppenbart vilseleder allmänheten, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Staten har inga egna pengar, utan enbart de pengar som tas in via skatt, som trycks eller som lånas. Det kan diskuteras huruvida tryckta pengar har samma värde som de pengar som tas in via skatt, men det är tydligt att det bakomliggande värdet hos pengar skapas hos de människor som arbetar. På så sätt är det tydligt: pengar hör inte till staten från början, utan till de människor och processer där värdeskapandet skett.

Därför vilar ett tungt ansvar på staten att pengar används till det vi gemensamt kommit överens om. Sverige har under de senaste 100 åren höjt skattetrycket på sina invånare mer än andra jämförbara länder – och har idag ett högre skattetryck än nästan alla andra länder i världen. För de medel som tas in betalas den gemensamma välfärden, vilken har ett relativt solitt stöd i Sverige. Åtminstone så länge befolkningen kan försäkra sig om att pengar används på ett effektivt och ansvarsfullt sätt – till det de är avsedda för.

Tyvärr finns det flera exempel på projekt och organisationer som uppbär det offentligas medel, de pengar vi gemensamt arbetat ihop, men som arbetar för att vilseleda människor och försämra deras livsvillkor.

Professuren i parapsykologi vid Lunds universitet är ett exempel, eftersom att parapsykologins bristfälliga hypotesprövning reducerar grenen till pseudovetenskap. Även Elöverkänsligas riksförbund erhåller stöd – från Socialstyrelsen – trots att vare sig Folkhälsomyndigheten eller den omfattande forskningen på området, kan hitta något orsakssamband mellan elöverkänsligas symtom och elektromagnetiska fält. Antroposoferna är ett annat sällskap som erhållit stöd för att tillverka läkemedel, trots att Läkemedelsverket är tydligt med att deras medel varken erbjuder bot eller lindring. Lägg därtill stöd för elsanering som sker hos vårdinrättningar – och stöd till antroposofernas kliniker i flertal kommuner.

Det bör tilläggas i detta sammanhang, att det är mänskligt att vilja ge lidande människor vad de upplever sig behöva. Men i dessa fall är det tal om björntjänster, inte bara eftersom det vilseleder allmänheten, utan också för att stöden leder till rent ohälsofrämjande åtgärder. Att direkt eller indirekt cementera exempelvis ”elallergi” som en verklig åkomma, leder till ohälsa och oro. Samtidigt som det är respektlöst mot de som lider av psykisk ohälsa. Hur är det försvarbart att man då betalat ut stöd till Elöverkänsligas riksförbund sedan 1995?

Det förefaller både rimligt och önskvärt att regeringen ser över stöden till dessa vilseledande projekt och organisationer. De medel som samlas in via skatt och är ämnade för hälso- och sjukvård bör även fortsatt fördelas med utgångspunkt i erkänd vetenskap.

 

 

Jesper Skalberg Karlsson (M)