Motion till riksdagen
2016/17:2896
av Linus Bylund m.fl. (SD)

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar anslagen för 2017 inom utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt förslaget i tabell 1 i motionen.

Motivering

Sverigedemokraterna är ett socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn som betraktar värdekonservatism och upprätthållandet av en solidarisk välfärdsmodell som de viktigaste verktygen i byggandet av det goda samhället. Partiets övergripande mål är att formera en demokratisk, politisk rörelse som slår vakt om den gemensamma nationella identitet som har utgjort grunden för framväxten av välfärdsstaten och vårt lands fredliga och demokratiska utveckling.

Sverigedemokraterna eftersträvar ett försiktigt framåtskridande som baseras på varsamhet, eftertanke och långsiktigt ansvarstagande. Vi eftersträvar ett demokratiskt, jämställt och miljövänligt samhälle där alla medborgare skyddas av, och är lika inför, lagen. Genom att kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap hoppas vi kunna skapa ett folkhem som i så hög grad som möjligt är präglat av trygghet, välstånd, demokrati och en stark inre solidaritet.

Sverigedemokraterna står fritt från såväl socialismens som liberalismens ekonomiska teorier och kan därför inta ett pragmatiskt och verklighetsanpassat förhållningssätt i ekonomiska frågor. Förutsatt att det kan gagna Sverige och dess medborgare är vi öppna för samtal, diskussioner och samarbeten med alla andra partier.

I vår höstbudget stakar vi ut våra viktigaste visioner för de kommande åren. Vi visar att det inte måste finnas någon motsättning mellan ekonomisk tillväxt och sysselsättning å den ena sidan och allmän välfärd, trygghet och socialt ansvarstagande å den andra.

Föräldraförsäkring

Föräldraförsäkringen är den nyblivna eller växande familjens garanti för ekonomisk stabilitet också under barnens första omsorgskrävande år. Sverigedemokraterna är av den bestämda uppfattningen att uppdelningen föräldrarna emellan av den så kallade föräldrapenningen avgörs bäst av just föräldrarna med den unika kompetens de besitter utifrån de unika förutsättningar som deras unika familj lever under. Vi tror helt enkelt att föräldrar är bättre än politiker på att vara föräldrar. Därför vill vi avskaffa all kvotering av föräldraförsäkringen, också den indirekta så kallade jämställdhetsbonusen, och åter ge föräldrarna förtroendet att fullt ut bestämma hur föräldraförsäkringen ska disponeras.

Förutom detta vill vi anslå medel för att höja taket i föräldrapenningen för att stärka ekonomin hos Sveriges barnfamiljer.

Underhållsstöd

Vi ställer oss bakom regeringens höjning av beloppet samt har som ambition att stödet på sikt ska indexeras och att en höjning om 2 % per år automatiskt skall ske.

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

Idag erbjuds föräldrar till barn med funktionsnedsättning ersättning för merkostnader fram till och med juni det år barnet fyller 19 år, så kallat merkostnadsvårdbidrag. I de fall man endast får ersättning för merkostnader, det vill säga att barnet endast är i behov av hjälpmedel och inte vård, kan ersättning erhållas först om kostnaderna för hjälpmedlen uppgår till minst 15 984 kronor. I de fall barnet behöver både vård och ersättning för merkostnader, betalas dock ersättning ut redan från 7 992 kronor. Det tycks inte finnas någon skälig anledning till att kostnadsgränsen ska vara olika mellan å ena sidan den familj som bara har behov av hjälpmedel och å andra sidan den familj som har behov av både hjälpmedel och assistans/vård. Vi anser att nuvarande system är ojämnt och anslår medel för att ta bort den skillnad i kostnadsgräns för ersättning som idag finns.

Barnbidrag

Sverigedemokraterna motsätter sig höjningen av flerbarnstillägget som regeringen avser genomföra. Vi menar att många barnfamiljer har en god ekonomi och att stora resurser med denna reform kommer att gå till familjer som har det förhållandevis gott ställt, eftersom barnbidrag och flerbarnstillägg inte är behovsprövat. Vi vill så långt som det är möjligt sikta in oss på de familjer som har det allra svårast ställt och väljer att istället göra motsvarande förstärkning av bostadsbidraget, ett stöd som vi vet kommer de allra mest behövande till del.

Bostadsbidrag

Om en förälder eller ett föräldrapar har ett hemmaboende barn under 18 år räknas familjen som barnfamilj och har därigenom rätt till bostadsbidrag. Bidraget är behovsprövat och förstärkningen träffar därmed, till skillnad från barnbidraget och flerbarnstillägget (se ovan), endast de familjer som har behov av stöd. Sverigedemokraterna vill höja nivån på bostadsbidraget med i snitt 300 miljoner kronor mer än regeringen per år. Vi förespråkar även att bidraget indexeras för att eliminera risken för att det reella värdet över tid halkar efter på grund av inflationen, till förfång för de utsatta grupper som bidraget riktas till.

Vårdbidraget

En del barn behöver extra stöd för att fungera i vardagen. Det kan exempelvis handla om särskild kost eller hjälpmedel kopplade till funktionsnedsättningar av olika slag. Idag finns möjlighet att ansöka om ersättning för merkostnader fram till och med barnet fyller 19 år. Detta stöd kallas merkostnadsbidrag och betalas ut i de fall barnet endast behöver hjälp i form av åtgärder som föräldrarna själva kan ombesörja. Idag är systemet utformat så att ersättning för endast hjälpmedel betalas ut om kostnaden överstiger 16 020 kronor per år, medan familjer med barn som är i behov av både vård och hjälpmedel kan få ekonomiskt stöd redan vid en sammanlagd årlig kostnad på 8 010 kronor.

För Sverigedemokraterna är det en självklarhet att ekonomiskt utsatta familjer ska kunna erbjuda barn den hjälp som det behöver. Därför vill vi sänka minimininivån på merkostnader som krävs för att beviljas ekonomiskt stöd så att samma regler gäller oavsett om barnet behöver hjälpmedel eller om barnet även är i behov av vård.

Småbarnsföräldrar

Utöver Sverigedemokraternas satsningar och förslag om regeländringar för såväl större ekonomisk trygghet som större frihet för alla Sveriges familjer gör vi också en rad satsningar som riktar sig till familjer med små barn. Barnens första levnadsår är extra viktiga på många sätt, men utgör också den period som i kanske störst utsträckning sätter familjen på prov. Vi tycker att det är vår uppgift som politiker att i den mån det är möjligt tillse att småbarnsföräldrars formande av sin tillvaro flyter på så smidig som möjligt.

Varje år dör ungefär 900 barn i Sverige. Cirka hälften av dessa dör i samband med födseln. I de fall detta händer kan modern ta ut 30 dagar av föräldraförsäkringen. Om ett barn däremot dör senare i livet kan föräldrarna ta ut 10 dagar vardera med tillfällig föräldrapenning. Dessa kan också kombineras på så sätt att modern kan ta ut 30 dagar och fadern 10 dagar i tillfällig föräldrapenning om barnet dör vid födseln. Om dödsfallet leder till att föräldrarna får nedsatt arbetsförmåga finns möjligheten till sjukpenning.

Sverigedemokraterna anser vidare att föräldrar vid ett barns bortgång, mitt i den värsta av alla tänkbara sorger, inte ska behöva gå igenom en process med Försäkringskassan för att kunna stanna hemma som sjukskriven. Därför vill vi inrätta vad vi kallar för sorgpeng. Detta innebär att varje förälder erhåller en lagstadgad rätt att vid händelse av att ett barn i åldern upp till och med 17 år avlider, automatiskt får vara ledig i en månad (22 dagar) med ersättning på sjukpenningnivå. Detta skulle inte påverka nuvarande systems uppbyggnad, utan erhållas i enlighet med nuvarande former för tillfällig föräldrapenning.

Vi vill öka antalet dubbeldagar i föräldraförsäkringen. I stället för dagens gräns på max 30 dagar som två vårdnadshavare samtidigt kan ta ut föräldrapenning vill vi öka taket till 60 dagar. Allt för att ge mer frihet till familjen att anpassa stödet efter sina behov. Vi räknar med att detta inte har någon budgetär effekt.

En rad förändringar i anslagen är kopplade till besparingar som blir följden av en minskad invandring.

Tabell 1 Anslagsförslag 2017 för utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn

Tusental kronor

Ramanslag

Regeringens förslag

Avvikelse från regeringen (SD)

1:1

Barnbidrag

27 347 011

−452 600

1:2

Föräldraförsäkring

41 696 503

−190 400

1:3

Underhållsstöd

2 690 000

 

1:4

Adoptionsbidrag

32 284

 

1:5

Barnpension och efterlevandestöd

1 048 000

−7 700

1:6

Vårdbidrag för funktionshindrade barn

4 069 900

+10 000

1:7

Pensionsrätt för barnår

7 467 700

−75 600

1:8

Bostadsbidrag

5 140 000

+209 700

 

Summa

89 491 398

−506 600

 

 

Linus Bylund (SD)

 

Jennie Åfeldt (SD)

Paula Bieler (SD)