Motion till riksdagen
2016/17:286
av Lars-Axel Nordell (KD)

Översyn av kassaregisterlagen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra en översyn av kassaregisterlagen så att den oavsett område och väderleksförhållande kan tillämpas på ett rättssäkert sätt vid ambulerande torg- och marknadsförsäljning, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att även pröva frågan om schablonbeskattning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Syftet med kassaregisterlagen är att upprätthålla konkurrens på lika villkor oavsett om det är en ambulerande försäljning eller om denna är av fast natur. Det som krävs är att säljaren använder sig av ett kassaregister med tillhörande kontrollenhet och kvittoskrivare.

Det förutsätts att det på marknaden finns tillgång till kassaregister med kvittoskrivare för ca 6 000 kronor som är tillverkade för utomhusbruk. Men tyvärr finns det inga sådana kassaregister att tillgå. De är inte IP 44-klassade och följaktligen inte gjorda för utomhusbruk.

Det har alltså uppstått ett s k moment 22 där torg- och marknadsförsäljare som följer lagens och Skatteverkets krav att kassaregister skall användas även vid utomhusförsäljning bryter mot elsäkerhetsförordningen och arbetsmiljölagstiftningen. Då inomhusapparater används vid fuktig, regnig väderlek eller vid stark kyla är det inte ovanligt att pappersremsan sväller och leder till driftsstopp eller att apparaten krånglar på annat sätt.

Krångel och driftsstopp vid betalningar har lett till irriterade kunder, bötesförelägganden och 2 123 felanmälda kassaregister till Skatteverket bara under 2014. Det har också lett till att Arbetsmiljöverket utfärdat stort vitesföreläggande för omedelbar fara för personskada då kassaapparater avsedda för inomhusbruk använts utomhus.

Uppskattningsvis ägnar sig ca 6 000 personer vid 500–700 torg och marknader runt om i landet åt torg- och marknadsförsäljning. Tillsammans omsätter de ca 5 miljarder per år och skapar ca 13 000 arbetstillfällen genom varuproduktion, distribution, nyetableringar, administration m m.

När Skatteverket vid sina på förhand oanmälda kontroller gör nedslag på försäljningar med kassaregister som är ur funktion utfärdas ett bötesföreläggande, eller kontrollavgift som den heter, på 12 500 kronor. Kraven har varit desamma för t ex Karl Tövåsens levande fäbod & gårdsmejeri i Rättvik fram till försommaren 2016 då de fick dispens eftersom de varken har tillgång till elektricitet eller bredbandstäckning.

 

 

Lars-Axel Nordell (KD)