Motion till riksdagen
2016/17:2832
av Annika Eclund (KD)

Stöd till anhöriga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över stöd till anhöriga vid besked om en familjemedlems allvarliga sjukdom och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

När en anhörig drabbas av allvarlig sjukdom, är med om en olycka eller dör drabbas även de anhöriga av en livskris. Hälso- och sjukvårdslagen anger att vårdpersonalen ska fråga om patienterna har barn, och att det ska finnas ett stöd för dem. Men stödet behövs inte bara för barn utan även för föräldrar, vuxna barn, make och makar. Detta fungerar tyvärr inte idag utan anhöriga slungas ut i en ovisshet efter ett allvarligt sjukdomsbesked. Detta i en situation där den anhörige behöver mobilisera all sin kraft till att stötta den som är sjuk.

Alla behöver nätverk som kan stötta och hjälpa genom samtal och praktisk hjälp. Men alla har inte släkt och familj på nära håll. Samhället behöver därför komplettera de egna nätverken med stöd som erbjuds av vården. Socialnämnden har redan idag till uppgift att erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning. Syftet är då att minska de anhörigas psykiska och fysiska belastning och fokus ligger på praktisk hjälp för att underlätta vardagen. Denna lag behöver därför kompletteras med en skärpning av hälso- och sjukvårdslagen som tydliggör att anhöriga till svårt sjuka alltid erbjuds en kontaktperson inom vården som stöd för att dels orka stödja den sjuke, dels känna sig sedda i den utsatta situation som en närståendes sjukdom innebär.

 

 

Annika Eclund (KD)