Motion till riksdagen
2016/17:2829
av Annika Eclund (KD)

Informationskampanj om det fria vårdvalet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över hur en rikstäckande informationskampanj om det fria vårdvalet kan genomföras och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Införandet av valfrihetssystem är en av de mest genomgripande reformerna inom svensk vård och omsorg på senare tid. Sedan 2010 är vårdvalssystem obligatoriska inom primärvården. Valfrihetsmodeller är nu även införda inom specialistvård och äldreomsorg.

En central målsättning med vårdvalsreformerna har varit att öka tillgängligheten och att stärka patientens roll som aktör.

Vårdvalsreformerna har dock utformats olika inom landstingen och befintliga utvärderingar inom området begränsas idag till enskilda landsting. Det saknas jämförande studier där skillnader i vårdvalets utformning analyseras med en gemensam metod mellan landsting.

Myndigheten för vårdanalys tidigare genomgångar visar att kunskapen om sambandet mellan valfrihet och fördelning av vården generellt är bristfällig, såväl internationellt som i Sverige.

Trots att fritt vårdval ska gälla råder en stor osäkerhet om vilka rättigheter den enskilda patienten har. Reglerna för det fria vårdvalet tolkas också olika i olika landsting och patienter upplever att de inte vet vilka rättigheter de har. Människors vårdbehov bedöms också olika i olika landsting.

Ovanstående visar att det behövs en rikstäckande informationskampanj om det fria vårdvalet som tydliggör patienters rättigheter.

 

 

Annika Eclund (KD)