Motion till riksdagen
2016/17:2808
av Fredrik Olovsson och Caroline Helmersson Olsson (båda S)

Hastigheten på Sörmlands vägar


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att investera i Sörmlands vägnät för att säkerställa en hög vägstandard och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Trafikverket vill i sitt arbete med nollvisionen anpassa hastighetsgränserna på flera ställen i Sverige och i Sörmland till vägarnas trafiksäkerhetsstandard.

Trafiksäkerheten är mycket viktigt. Länet har mycket landsbygd och många invånare måste arbetspendla med bil. En framtida storregion kommer sannolikt att innebära att resorna på vissa av sträckorna ökar.

Det behövs flera olika åtgärder som utgår från regionala förutsättningar, stad, landsbygd och utifrån ett framkomlighetsperspektiv. Hela Sverige ska leva.

Arbetet med att ta fram nya åtgärder bör ta sin utgångspunkt i dagens kunskap om inträffade olyckor och olyckstillbud. Detta kräver att faktainsamlingen om de enskilda olyckorna behöver ytterligare utvecklas och förfinas. Idag utgör singelolyckor en stor del av olyckorna, vilket innebär att föraren högst sannolikt starkt bidragit till avvikelsen, frågan ”varför” behöver besvaras på ett uttömmande sätt. Utvecklingen på teknikområdet likaså möjligheten att påverka den enskilda föraren bör tas till vara på, så att säkerhet och regional utveckling inte påverkar varandra. Trafikverkets arbete med detta bör ske i nära samarbete med berörda län och regionala företrädare. Nya lösningar behöver provas och utvärderas.

 

 

Fredrik Olovsson (S)

Caroline Helmersson Olsson (S)