Motion till riksdagen
2016/17:2805
av Jan-Olof Larsson (S)

Införande av visitering vid psykiatrisk vårdenhet för missbruk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten till en översyn av lagen så att utökad visitering blir möjlig på våra psykiatriska avdelningar avsedda för missbrukare, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

När man har ett pågående missbruk av alkohol eller narkotika kan man av olika skäl bli inlagd på psykiatrisk klinik för att få hjälp med att bli av med sitt missbruk och de psykiatriska tillstånd som missbruket i många fall lett till. Tyvärr finns det i dag många narkotiska preparat på våra psykiatriska avdelningar för drogmissbrukare insmugglade på olika sätt.

När individen ska läggas in får personalen inte visitera personen, utan enbart gå igenom medföljande väskor och dylikt.

Inte heller besökare får utsättas för någon form av visitering. Det innebär att besökaren i praktiken kan ha med sig otillåtna preparat i både fickor och väskor in på avdelningen. Personal får enbart gå igenom de saker som personen har för avsikt att lämna över till den intagne på avdelningen. Detta bidrar till att det finns otillåten tillgång till narkotiska preparat på våra avdelningar för drogmissbrukare. På ett antal avdelningar har man tvingats att införa besöksförbud för att motverka insmugglingen av narkotiska preparat dock kvarstår risken för införsel via den för vård intagne.

För att de som vistas där både frivilligt och ofrivilligt ska få den hjälp de behöver ska det inte cirkulera otillåtna narkotiska preparat på våra avdelningar.

 

 

Jan-Olof Larsson (S)