Motion till riksdagen
2016/17:278
av Lars-Arne Staxäng och Margareta Cederfelt (båda M)

Översyn av folkbokföringen och adressändringen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över lagstiftningen gällande folkbokföring och adressändring i syfte att göra dessa mer rättssäkra och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

År 2013 flyttade cirka 1,2 miljoner svenskar inom Sverige. Detta innebar att det registrerades i genomsnitt 3 714 flyttar per dag hos Skatteverket. Att flytta kan vara allt ifrån en rätt så vardaglig företeelse till ett av de största besluten man tar i sitt liv. Många kanske flyttar ihop och blir sambon, andra flyttar hemifrån till sin första lägenhet och andra flyttar till större hus eller lägenhet eftersom man snart skall bilda familj. Mot denna bakgrund är det viktigt att folkbokföringsreglerna och dess tillämpning fungerar. Tyvärr är det inte alltid så.

Folkbokföringsreglerna underlättar idag för personer att folkbokföra sig på en ny adress för att t ex slippa undan rättvisan. Detta lyckas man med allt för ofta då det idag inte krävs ett formellt medgivande för att folkbokföra sig hos någon och för att det inte heller alltid kommer en bekräftelse fram till den som egentligen bor där. Exempelvis lyckades en reporter från SVT:s samhällsprogram Dold folkbokföra sig, tillkalla låssmed och ta sig in i förre överåklagarens lägenhet tidigare i år. Det räckte med att reportern ringde till Skatteverket, satte upp en klisterlapp på dörren och visade upp sitt folkbokföringsbevis till låssmeden som sedan släppte in reportern i lägenheten.

Det är alltså möjligt för personer att stå skrivna hemma hos personer som är helt omedvetna om detta och till råga på allt komma in i lägenheten. När en familj flyttar till en ny adress kan det förekomma att andra personer redan är skrivna på nya adressen. Problemet är att den nye ägaren eller hyresgästen sällan informeras om detta. Skatteverket påbörjar visserligen i en hel del fall en boutredning för att slå fast var tidigare hyresgäst bor nu, men sådana utredningar är ofta tidskrävande. Tack vare att man numera måste ange lägenhetsnummer så har förvisso folkbokföringen blivit bättre och mer rättssäker. Men likväl kan väldigt många stå skrivna på en och samma lägenhet.

Problemen som kan uppstå vid folkbokföring och adressändring är inte bara ett besvär för de människor som verkligen bor där de är folkbokförda utan dagens regler medför även ett hinder för myndigheterna i deras arbete. Dagens situation kan t o m leda till att polisen stormar en bostad i jakt på en kriminell och istället skrämmer upp en barnfamilj.

Dessa exempel visar med all tydlighet att det är angeläget med en översyn av reglerna kring folkbokföring och adressändring så att misstag undviks och falska adressändringar uppdagas.

 

 

Lars-Arne Staxäng (M)

Margareta Cederfelt (M)