Motion till riksdagen
2016/17:2746
av Erik Bengtzboe (M)

Skilj kyrkan från staten fullt ut


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att fullt ut skilja kyrkan från staten och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Snart har två decennier gått sedan Svenska kyrkan skildes från svenska staten som statskyrka år 2000. Svenska kyrkan har utan tvekan en stark ställning i det svenska samhället, och en lång tradition som särskiljer den från många andra alternativa kyrkor i Sverige.

En fri, och oberoende, religionsutövning är en grundpelare i en demokrati, varvid en separation från staten är önskvärd för alla religiösa samfund. Staten tar idag ett ansvar för att samla in Svenska kyrkans medlemsavgifter via den allmänna deklarationen och Skatteverket.

För att fullfölja separationen av stat och kyrka, samt för att jämställa religiösa samfund bör staten upphöra att samla in Svenska kyrkans, och andra registrerade trossamfunds, medlemsavgifter och överlåta till Svenska kyrkan att också driva sin egen verksamhet.

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att fullt ut skilja kyrkan från staten.

 

 

Erik Bengtzboe (M)