Motion till riksdagen
2016/17:2706
av Emanuel Öz m.fl. (S)

Skolbibliotek


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga ytterligare insatser för att skolbiblioteken bättre ska leva upp till skollagen och bibliotekslagen och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sedan den 1 juli 2011 finns skolbiblioteken inskrivna i skollagen. Där står att varje skolenhet ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Kraven på skolbibliotek förtydligas i den nya bibliotekslagen (2013:801) som gäller från den 1 januari 2014. Lagen omfattar det allmänna biblioteksväsendet och där ingår också skolbibliotek.

Enligt Kungliga bibliotekets statistik saknar 50 procent av alla skolelever tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Avsaknaden av skolbibliotek är inte förenlig med målet att skapa en likvärdig skola, och det ska gälla oberoende av var man föds i landet eller av vilka föräldrar man har.

Kungliga biblioteket, som ansvarar för all skolbiblioteksstatistik, definierar från 2014/2015 ett skolbibliotek ”som en organisation med minst 20 timmars bemanning per vecka”. Minst 20 timmars bemanning med utbildad personal är alltså det minimum som krävs för att den viktiga verksamheten ska kunna leva upp till skollagen och bibliotekslagen.

I lagarna står det inte att skolbiblioteken ska vara bemannade, och det står inte heller att det krävs utbildning för uppdraget. Men själva uppdraget, som det är formulerat i lagarna, förutsätter bemanning av för ändamålet utbildad personal. Tillgång till ett skolbibliotek med bemanning gör skillnad för elevernas skolarbete och resultat visar forskning.

Skolbibliotekens ställning som kunskapsområde i lärar- och bibliotekarieutbildningarna är svag och i det närmaste obefintlig. Skolbibliotekens och skolbibliotekariernas uppdrag är bland annat att stödja elevers lärande och stimulera intresset för läsning och litteratur. Detta understryks i aktuella lagar, kursplaner och läroplaner. Skolbiblioteken är, trots detta, inte ett prioriterat område inom de högre utbildningarna. Det visar aktuella undersökningar som genomförts av Kungliga biblioteket och Nationella skolbiblioteksgruppen. 

Skolverket är den myndighet som bör tilldelas uppdraget att ansvara för att skolbiblioteken utvecklas vid skolenheterna i landet. För närvarande saknas det uppdraget.

 

Emanuel Öz (S)

 

Börje Vestlund (S)

Lawen Redar (S)

Carin Jämtin (S)

Teres Lindberg (S)

Arhe Hamednaca (S)

Anders Österberg (S)