Motion till riksdagen
2016/17:2656
av Ellen Juntti (M)

Ge generell rätt att röntga all inkommen post till rättspsykiatriska vårdenheter


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en lagändring som ger rättspsykiatriska vårdverksamheter generell laglig rätt att röntga all inkommande post och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det har framkommit att det råder osäkerhet gällande om rättspsykiatriska vårdverksamheter med säkerhetsnivå 1 och 2 har generell laglig rätt att röntga all inkommande post.

Den psykiatriska tvångsvårdens möjlighet att förhindra införande av otillåtna föremål eller ämnen har ökat sedan lagändringen 2014. Lagändringen innebar att man fick möjlighet att besluta om allmän inpasseringskontroll vid vissa vårdinrättningar. Detta innebär att alla personer som passerar in i inrättningen ska kroppsvisiteras. Denna visitation innebär även en undersökning av kläder och annat som personen bär på sig eller har med sig.

Det råder dock osäkerhet om klinikerna får röntga inkommande post, alltså även de försändelser som inte tas in i samband med fysisk inpassering.

 

På dessa rättspsykiatriska kliniker vårdas patienter som begått grova våldsbrott både innan vårdtiden och i flera fall även under pågående slutenvård. Över tid har det förekommit att patienter smugglat in vapen såsom knivar, skjutvapen, brandfarlig vätska mm. Detta utgör en allvarlig risk för andras säkerhet.

SARV, Samverkansforum för rättspsykiatriska vårdverksamheter på regionnivå, har skickat en skrivelse till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, och Socialstyrelsen. I skrivelsen ställs frågan om kliniker med säkerhetsnivå 1 och 2, där man har fattat beslut om allmän inpasseringskontroll, har generell laglig rätt att röntga all inkommande post.

Detta för att förhindra att farliga föremål kommer in på klinikerna.

2016-04-04 svarade IVO att gällande rätt inte medger att alla inkommande försändelser röntgas och uppmanar att göra lagstiftaren uppmärksam på detta.

2016-04-26 svarar Socialstyrelsen att om SARV bedömer att de nuvarande möjligheterna att granska inkommande försändelser för att förhindra att otillåtna föremål tar sig in på vårdinrättningar inte är tillräckliga och ser behov av en lagändring bör SARV vända sig till Regeringskansliet för att uppmärksamma dem på detta.

Jag anser att det är mycket viktigt att säkerställa att inga farliga föremål kommer in till den rättspsykiatriska tvångsvården där grova våldsbrottslingar vårdas och att man därför ska göra en lagändring som ger generell laglig rätt att röntga all inkommande post.

 

Ellen Juntti (M)