Motion till riksdagen
2016/17:2482
av Mikael Oscarsson (KD)

Förändringar i begravningslagen för att möjliggöra flytt av aska


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utreda hur begravningslagen kan ändras vad gäller flyttning av aska och stoft så att det möjliggör flytt av aska i enlighet med efterlevandes/sörjandes önskningar och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Begravningslagen behöver moderniseras så att reglerna tar hänsyn till önskemål från levande släktingar som är överens om det inte uppenbarligen kan antas strida mot den avlidnes vilja.

Begravningslagen tar i dag enbart hänsyn till den avlidne och beaktar mycket lite de efterlevandes önskningar. I ett modernt samhälle kan man tycka att de efterlevandes/sörjandes önskningar är väl så relevanta, det vill säga att beakta önskemål från de levande snarare än de avlidna.

I dag gäller strikta regler som gör det i princip omöjligt att få till stånd en förflyttning av aska eller stoft, även när den avlidne inte har uttryckt någon särskild vilja däremot. Det gäller även om alla efterlevande är överens. Det krävs särskilda skäl som i den stränga praxis som har utvecklats i princip enbart har ansetts vara att underårig ska få flyttas till förälders grav.

Låt mig ta ett verkligt exempel:

En person som är i 80-årsåldern har inte fått tillstånd att flytta askan efter sina båda föräldrar vars aska förvaras i ett kolumbarium, som var moderns ”nödlösning”. Församlingen kommer sedan att flytta askan till en massgrav när gravrätten går ut.

Alla efterlevande är överens och de är övertygade om att föräldrarna, om de hade fått välja, hade velat att askan skulle få flyttas till den fina familjegrav som sonen har ordnat för sin hustru och sin familj.

I dag är detta inte tillåtet trots att askan om fem år kommer att hamna i en massgrav om inte kolumbarieförvaringen förlängs. De efterlevande har svårt att förstå att gravfriden beaktas mera om askan förs till denna massgrav om fem år än om den får föras nu till sonens vackra begravningsplats. Tanken är också att om askan finns i en grav kommer även kommande släkten att förlänga tiden för förvaring och den kommer inte att upphöra som när den finns i kolumbariet där efterkommande inte förvarar sin aska.

Det är alltså dags att ändra begravningslagen vad gäller flyttning av aska och stoft så att det möjliggör flyttning av aska i enlighet med efterlevandes/sörjandes önskningar när dessa är överens.

 

 

Mikael Oscarsson (KD)