Motion till riksdagen
2016/17:2456
av Aron Emilsson och Cassandra Sundin (båda SD)

Nordiskt år 2019


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utse 2019 till Nordiskt år och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Sverigedemokraterna betraktar Sverige i fallande ordning som en del av en nordisk, europeisk, västerländsk och global gemenskap. Mot bakgrund av det vill vi särskilt arbeta för att stärka den nordiska identiteten och bredda och fördjupa det nordiska samarbetet. De nordiska länderna är i hög grad sammanflätade när det gäller kultur, språk och gemensamma samhällssystem. Samverkan mellan länderna är stark genom till exempel Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, och vilar på en lång och stark tradition. Norden är världens 10:e största ekonomi. Våra grannländer är några av våra viktigaste handelspartner och vi deras. Norden är den nordiska modellen, de gemensamma kulturyttringarna och det gränsöverskridande samarbetet.

De nordiska länderna delar gemensamma nämnare och möjligheter. Möjligheter och förutsättningar för att fördjupa och förstärka det nordiska samarbetet. På parlamentarisk nivå och regeringsnivå samverkar Norden genom Nordiska rådet och Nordiska ministerrådet, men det finns även viktiga aktörer inom civilsamhället som arbetar för att informera om Norden och stärka det nordiska samarbetet. En sådan aktör är Föreningen Norden som grundades redan 1919.

Föreningen Norden arbetar för att genom sitt nätverk folkbilda, informera om och utveckla det nordiska samarbetet inom kultur, utbildning, språk, miljö och klimat och näringsliv. Man har regional och lokal verksamhet i Sverige, men finns också över hela Norden genom paraplyorganisationen Föreningarna Nordens Förbund (FNF). Dessa nätverk jämte de parlamentariska råden skapar och underhåller ett fantastiskt samarbete med folklig förankring.

Samtidigt kan mer göras för att synliggöra de band och det samarbete som sker mellan de nordiska länderna och vad det vilar på, särskilt i förhållande till EU-samarbetet. Den samförstånds- och konsensusanda som ofta råder kan stundtals vara mindre het att rapportera om, men är samtidigt mycket värdefull för vårt nära och långvariga samarbete.

Mot bakgrund av de nära band som finns, historiskt, kulturellt, geografiskt och framåt, finns det goda skäl att uppmärksamma och fira det nordiska samarbetet över hela landet och om möjligt hela Norden. Förslagsvis kunde ett passande tillfälle för detta vara i mars 2019, då Föreningen Norden och flertalet av dess motsvarigheter i våra grannländer firar 100-årsjubileum. Samverkan kring hur en agenda för firandet kan se ut, skulle kunna ske mellan regering och riksdag, FNF och andra berörda aktörer. Att uppmärksamma, fira och synliggöra det nordiska samarbetet i en tid då vi dels har ett nära samarbete, dels står inför gemensamma utmaningar, skulle ha både en aktuell och historisk dimension. Det skulle också påvisa hur vi kontinuerligt kan arbeta för att förstärka ett redan starkt samarbete, vilket bygger Sverige starkt, skapar sammanhållning och folklig förankring, och inte minst stärker vår gemensamma region.

 

 

Aron Emilsson (SD)

Cassandra Sundin (SD)