Motion till riksdagen
2016/17:2388
av Markus Wiechel (SD)

Klampning och transportnäringen


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en extern kommitté med målet att finna lösningar på hur politiken kan gynna svensk transportnäring, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att utöka tiden för klampning och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Gräsrotsorganisationen ”Här stannar Sverige” har under 2015 utfört uppmärksammade kampanjer för att belysa de dåliga jobbvillkoren inom transportnäringen. Det är nämligen ett faktum att svenska åkare får det allt svårare med tanke på den utländska konkurrensen och att olika villkor finns för olika förare. Riksdagen bör tillsätta en extern kommitté för att finna lösningar på de olika förutsättningarna som finns idag.

I dag finns ett regelverk för åtgärder i syfte att hindra fortsatt färd för utländska åkare som inte håller sig till cabotagereglerna. Det ger möjligheten att låsa fast fordonet i maximalt 24 timmar, kallat klampning. Att använda sig av klampning är ett bra sätt för att komma åt problem. Riksdagen bör ge regeringen i uppdrag att verkställa möjligheten för polisen att använda sig av klampning längre än 24 timmar om så krävs.

 

 

Markus Wiechel (SD)