Motion till riksdagen
2016/17:2348
av Betty Malmberg (M)

Motverka hedersrelaterat våld


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av att Nationella Kompetensteamet vid länsstyrelsen i Östergötland ska kunna arbeta långsiktigt för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.
  2. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av kontinuitet i arbetet för att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck och att länsstyrelsen i Östergötland därför även fortsättningsvis ska ha det nationella ansvaret för arbetet, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

Sedan år 2014 har Länsstyrelsen i Östergötlands län haft regeringens uppdrag att utveckla och driva ett så kallat nationellt kompetensteam för att förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Kompetensteamet arbetar med fortbildning och metodutveckling men också genom att ge stöd och råd i dessa frågor till bland annat socialtjänst, polis och ideellt verksamma. En stödtelefon har inrättats och färsk statistik från augusti 2016 visar att av de utsatta personer som samtalen har berört, var minst 55 procent under 18 år och minst 24 procent under 15 år. Samtalen berör personer som är utsatta för olika hot och händelser såsom fysiskt våld, risk för tvångsgifte eller att en person blivit bortförd. Men ofta är personerna i fråga dessutom utsatta för psykiskt våld, hot, kontroll och begränsningar.

Dessa typer av utsatthet kommer dock inte uttryckligen fram i alla ärenden eftersom fokus ofta ligger på de mest allvarliga händelserna. Rådgivningen handlar heller inte bara om flickor och kvinnor. Det har även inkommit samtal om pojkar och unga män som hotas eller pressas av närstående för att de ska utöva våld eller kontroll mot sina systrar eller mödrar.

Allt är hursomhelst mycket alarmerande uppgifter och visar dels på behovet av ett nationellt kompetensteam som kan fortsätta jobba med frågorna. Dels att samhället inte kan riskera att förlora kompetens på området. Det är därför av yttersta vikt att Nationella Kompetensteamet som finns vid länsstyrelsen i Östergötland ges långsiktiga förutsättningar att fortsätta bedriva sin viktiga och dokumenterat väl fungerande verksamhet. Denna verksamhet är nu hotad.

Enligt plan har Nationella Kompetensteamet slutredovisat sitt regeringsuppdrag tidigare i år. Av nu gällande regleringsbrev framgår dock att länsstyrelsen har fått förlängt ansvar för Kompetensteamet för hela år 2016. Detta är förvisso bra men ger inte de välbehövliga långsiktiga förutsättningarna för arbetet. Med tanke på den omfattande migrationen de senaste åren torde behoven av Nationella Kompetensteamets insatser dessutom vara fortsatt stort.

Det är därför i högsta grad oroväckande med den kortsiktiga planeringshorisont som regeringen hittills har gett detta viktiga arbete. Undertecknad anser att det medför risker i möjligheten att behålla den kompetens och kunskap som under många år har byggts upp inom verksamheten.

Med hänvisning till ovan anser undertecknad att Nationella Kompetensteamet vid Länsstyrelsen i Östergötland, som sedan många år har, och har haft, ett utpekat regeringsuppdrag att arbeta med att förebygga och motverka hedersrelaterat våld och förtryck, ska ges långsiktiga förutsättningar att fortsätta sitt viktiga arbete. Detta måtte riksdagen ge regeringen tillkänna.

 

 

Betty Malmberg (M)