Motion till riksdagen
2016/17:2342
av Kent Ekeroth (SD)

Överklagan vid asylboende


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att asylsökande inte bör tillåtas gå före i bostadsköer och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I slutet av 2015 rapporterade Dagens Juridik följande:

Behov av asylboende väger tyngre än de som står i bostadskö – hyresvärd förlorar i hovrätten.

Hovrätten har beslutat att Migrationsverket ska få fortsätta hyra lägenheter från ett kommunalt bostadsbolag. Intresset för att upplåta lägenheter till asylsökande väger tyngre än intresset av att upplåta lägenheterna till personer i den kommunala bostadskön, anser hovrätten.

Migrationsverket har sedan en tid tillbaka hyrt drygt 100 lägenheter i Hedemora från det kommunala bostadsbolaget AB Hedemorabostäder. Lägenheterna har använts för asylsökande.

Sedan AB Hedemorabostäder sagt upp hyresavtalet för 15 av dessa lägenheter beslutade Hyresnämnden i Västerås att Migrationsverket inte skulle få fortsätta hyra lägenheterna.

Hyresnämndens beslut överklagades av Migrationsverket till Svea hovrätt.

Migrationsverket hävdar att med hänsyn till det stora antal asylsökande som kommer till Sverige finns ett stort behov av samtliga lägenheter som Migrationsverket hyr.

AB Hedemorabostäder har bland annat hänvisat till de personer som aktivt söker bostad i deras bostadskö och påpekat att nästan hälften av dessa utgörs av sökande som beviljats permanent uppehållstillstånd, men tvingas bo kvar i någon av de lägenheter som Migrationsverket hyr.

Svea hovrätt kommer nu fram till att intresset för Migrationsverket att upplåta lägenheter till asylsökande väger tyngre än hyresvärdens intresse att hyra ut lägenheterna till sökande i den kommunala bostadskön.

Hovrätten ändrar därför Hyresnämndens beslut och ger Migrationsverket rätt att fortsätta hyra de aktuella lägenheterna.

En skiljaktig ledamot i hovrätten anser dock, liksom Hyresnämnden, att intresset av att kunna erbjuda lägenheterna till personer i bostadskön överväger Migrationsverkets intresse av att disponera lägenheterna.

Lagstiftningen måste med utgångspunkt för denna dom ändras så att Migrationsverkets intresse av att ge lägenheter till asylsökande alltid underordnas de som står i en kommunal bostadskö. De som alltså enligt konstens alla regler väntat i en bostadskö ska aldrig kunna missgynnas på detta sätt. Regeringen bör skyndsamt återkomma med ett lagförslag för detta syfte.

 

 

Kent Ekeroth (SD)