Motion till riksdagen
2016/17:227
av Lotta Finstorp och Edward Riedl (båda M)

Trygghetsboenden


 

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att genomföra en översyn av resultatet av satsningen på trygghetsboenden och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2010 gjorde alliansregeringen en satsning för att stödja byggandet av så kallade trygghetsbostäder för äldre. Syftet var att öka kommunernas möjligheter att möta behovet av bostäder till det växande antal äldre men också för att skapa förutsättningar för en mer dynamisk bostadsmarknad.

Äldreboendedelegationen föreslog ett sådant upplägg för att stimulera byggandet av trygghetsboenden, som är ett slags mellanting för de pensionärer som ges möjlighet till en gemenskap och/eller känner otrygghet att bo kvar hemma men som inte är i behov av vård och omsorg för att få bistånd i form av plats i särskilt boende.

I utredningen Bostäder att bo kvar i, Statens offentliga utredningar 2015:85, framgår att på svaga bostadsmarknader försvårar låga fastighetsvärden nyproduktion men även inom tillväxtregioner finns det inte sällan orter eller områden där det är stora svårigheter att få lån till att bygga bostäder.

Under 2009–2012 fick kommuner och privata fastighetsföretag, som ville bygga trygghetsbostäder, söka pengar från ett investeringsstöd. Det vore nu intressant att se vilket resultat satsningen fick. Exempelvis fick Södermanlands län fyra projekt beviljade med ett stödbelopp på strax över 10,9 miljoner kronor. Behovet är stort av tillgängliga bostäder och många trygghetsboenden har köer.

 

Lotta Finstorp (M)

Edward Riedl (M)