Motion till riksdagen
2016/17:221
av Lotta Finstorp (M)

Ledbussars längd


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna till en ändring i trafikförordningen i fråga om ledbussars längd och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Under 2014 inbjöds intresseorganisationer med flera att yttra sig angående rapporten från Trafikverket och Transportstyrelsen om tyngre och längre fordon på det allmänna vägnätet. Där Sveriges bussföretag yttrade sig så här: Runt om i Sverige pågår planering för införande av högkapacitetsbussystem, superbussar eller BRT-system. För att uppnå hög transportkapacitet kan det vara nödvändigt med längre bussar, som exempelvis dubbelledsbussar med en längd av 24 meter.

Idag kan Transportstyrelsen efter ansökan bevilja tillstånd för bussar som är längre än 18,75 meter genom att utfärda en särskild föreskrift. Denna handläggning är för närvarande emellertid tidskrävande och handläggningstiden uppgår till närmare ett år.

För att underlätta införandet av BRT-system med längre bussar än 18,75 meter samt mot bakgrund av våra högt uppsatta miljömål och ambitionen att fler ska använda kollektivtrafik föreslås därför att en översyn görs för att trafikförordningen (1998:1276) 4 kap. 17 a § ändras, så att längre ledbussar på högst 24 meter, som uppfyller Trafikverkets och Transportstyrelsens föreskrifter, tillåts utan en särskild tillståndsprövning av Transportstyrelsen.

 

 

Lotta Finstorp (M)