Motion till riksdagen
2016/17:2190
av Adnan Dibrani (S)

Översyn av betalningsrutiner


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga en översyn av betalningsrutiner och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Staten, landstingen, kommunerna och de statligt ägda bolagen har ett särskilt ansvar att betala sina löpande fakturor. Staten är en betydande företagsägare i Sverige. I den statliga bolagsportföljen finns 49 hel- och delägda bolag, varav två är börsnoterade.

När finanskrisen kom 2008 blev det tydligt att de små företagen fick stora problem med sin likviditet. Detta berodde i många fall på att staten, landstingen, kommunerna och de samhällsägda företagen inte betalade sina fakturor i tid. Detta ledde till stora bekymmer och många företag fick höra av sig till banken och försöka lösa sina löpande fakturor med hjälp av höjda checkkrediter. Alla hade dock inte den möjligheten. Många företag gick i konkurs.

Det är oacceptabelt att stat, landsting och kommun använder de små företagen som kassakistor. Samhället bör på alla plan ta sitt ansvar och istället bli ett föredöme vad gäller betalning av fakturor. Betalningsrutinerna bör ses över på alla nivåer i samhället. Då även de större privata företagen ibland agerar nonchalant gentemot mindre företag bör en generell översyn av betalningsreglerna i näringslivet övervägas.

 

 

Adnan Dibrani (S)