Motion till riksdagen
2016/17:217
av Lotta Finstorp och Jenny Petersson (båda M)

BOT-avdrag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka möjliga fördelar och nackdelar med införandet av ett s.k. BOT-avdrag och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Antalet sjukskrivningar och kostnaderna för sjukpenningen har länge ökat i Sverige. Det finns därför ett behov av att undersöka olika alternativ för att förebygga sjukskrivningarna. Förebyggande åtgärder måste anpassas efter varje individs behov och ett så kallat BOT-avdrag skulle kunna bidra till att förebygga bland annat psykisk ohälsa. I detta avdrag skulle exempelvis fysisk träning, samtalsterapi, massage och kostrådgivning kunna ingå. BOT-avdraget skulle ge människor ett ekonomiskt incitament för att satsa på sin egen hälsa. Detta skulle även kunna underlätta för människor att ändra på sin livsstil för att öka hälsan och därmed minska sjukskrivningarna i diagnoser.

BOT-avdraget skulle även kunna underlätta för människor med tidiga tecken av stressrelaterad utmattning och nedstämdhet att söka sig till samtalsterapi. Detta skulle kunna förebygga den psykosociala ohälsan i Sverige då detta skulle underlätta för människor att söka sig till vården tidigare.

Den parlamentariska socialförsäkringsutredningen föreslog att man skulle överföra rehabiliteringsansvaret från Försäkringskassan till hälso- och sjukvården. Med grund i detta förslag skulle det därför vara intressant att studera möjligheterna med ett BOT-avdrag. BOT-avdraget är troligen inte en ensam lösning på problemen med sjukskrivningar och den psykosociala ohälsan i Sverige, men däremot skulle det eventuellt kunna vara en del av lösningen.

Det skulle därför vara av särskilt intresse att undersöka fördelarna och nackdelarna med att införa ett så kallat BOT-avdrag för hälsofrämjande åtgärder.

 

Lotta Finstorp (M)

Jenny Petersson (M)