Motion till riksdagen
2016/17:2099
av Maria Stockhaus (M)

Cykling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att lägga fram förslag som redan nu möjliggör för cyklisterna att enklare ta sig fram och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Att få fler människor att cykla oftare har stora samhällsekonomiska vinster. Det handlar både om miljömässiga vinster på grund av att pendlare väljer cykeln framför bilen och inte minst vinster då folkhälsan förbättras eftersom fler rör på sig.

Om fler ska cykla behöver cyklingen prioriteras både utifrån ekonomiskt perspektiv och genom att öka framkomlighet och prioritera cyklingen när beslut fattas om hur olika ytor i samhället ska användas.

I väntan på regeringens cykelstrategi finns det även förändringar som kan göras här och nu. Detta genom att regeringen lägger fram förslag till riksdagen som direkt skulle påverka möjligheterna för cyklister att ta sig fram.

Förslag att lägga fram direkt är:

Genomförs dessa förslag kommer förutsättningarna för att fler ska cykla bli bättre.  Det finns som sagt stora samhällsekonomiska vinster att göra på att fler cyklar. Utöver dessa förslag bör regeringen skyndsamt ta fram en långsiktig strategi för att främja cyklande, en sådan strategi är nödvändig för att cykling ska få hög prioritet på nationell, regional och kommunal nivå.

 

 

Maria Stockhaus (M)