Motion till riksdagen
2016/17:2041
av Stefan Jakobsson (SD)

Återinföra den obligatoriska samhällsinformationen för annan anhöriginvandring


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att återinföra den obligatoriska samhällsinformationen för annan anhöriginvandring och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år kommer ett antal människor till Sverige, bland alla dessa människor finns det en relativt stor grupp som kommer hit för att de har för avsikt att ingå äktenskap eller inleda ett samboförhållande med en person som är bosatt eller som har beviljats uppehållstillstånd för bosättning i Sverige hit för att bosätta sig med sin sambo eller maka/make. Inte sällan kallas denna grupp för kärleksinvandrare.

År 2010 tog kommunerna över ansvaret för att genomföra samhällsorientering för nyanlända, sedan 2013 ska även gruppen ovan – annan anhörig – erbjudas denna orientering.

Orienteringen ger den enskilde värdefull kunskap om hur det är att leva i Sverige och vilka rättigheter och skyldigheter den anhöriga har. En stor brist är dock att orienteringen inte är obligatorisk. Det enda krav som finns är att kommunerna ska kunna erbjuda utbildningen till de som är nyanlända i kommunen.

En person som inte fått genomgå samhällsorienteringen riskerar alltså att inte få kännedom om de rättigheter och skyldigheter som en person som bor i Sverige har, något som gör att han eller hon lättare hamnar i beroendeställning till personen de lever tillsammans med.

Det här har tyvärr skett för ett antal nyanlända med mycket negativa konsekvenser som följd. Därför föreslår jag att den samhällsorientering som genomförs för nyanlända inte ska vara frivillig utan obligatorisk.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)