Motion till riksdagen
2016/17:2039
av Stefan Jakobsson m.fl. (SD)

Införande av ett kontrakt för alla nyanlända om att inte begå brott i Sverige och möjlighet till omedelbar utvisning om brottet ger fängelse i mer än sex månader


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa ett kontrakt för alla nyanlända om att inte begå brott i Sverige samt möjlighet till omedelbar utvisning om brottet ger fängelse i mer än sex månader och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

De senaste årens utveckling med en omfattande tillströmning av asylsökande, ett förhöjt terrorhot och den största omorganisationen av polisen sedan 1960-talet, har gjort att Polismyndigheten nu går på knäna. Uppklaringsnivån på anmälda brott går stadigt neråt enligt Statskontorets senaste rapport (september 2016) och Polismyndigheten säger sig vara i stort behov av mer resurser.

Samtidigt kan vi se att de individer som ändå grips och lagförs döms till allt mildare straff i våra tingsrätter. Flatheten mot de som missköter sig på olika sätt ökar: få om ens någon av alla de EU-migranter som tagit sig till Sverige har lagförts för de lagöverträdelser de gjort sig skyldiga till. Den stora grupp människor som vistas här illegalt tillåts i praktiken att vistas här då ytterst marginella resurser nyttjas för att hitta och utvisa dem.  Även om regeringen nu lagt förslag på att något utöka polisens möjligheter för utvisning, så finner vi dessa förslag inte tillräckliga.  

Detta är en mycket oroande utveckling som pågått en längre tid. Sverige har blivit en guldgruva (fristad) för de personer som missköter sig.

De som framförallt drabbas av detta är alla laglydiga invandrare, de som precis kommit hit och vill bygga sin framtid här, eller de som redan är bosatta här och inget hellre vill än att bidra till det svenska samhället. Dessa grupper drabbas särskilt hårt då det tyvärr är lätt att alla dras över en och samma kam. Detta är en helt ohållbar situation som snarast måste få en lösning.

I Australien skriver myndigheterna kontrakt med alla människor som kommer till landet – oavsett om det handlar asylsökande, studenter eller turister. Reglerna är glasklara – bryter man mot kontraktet utvisas personen med omedelbar verkan eller hamnar i australiskt fängelse.

Vi vill gå steget längre. Vi vill skriva kontrakt med alla nyanlända (tolk nyttjas vid kontraktskrivande) direkt som de anländer till Sverige. Om en person bryter mot lagen och döms till ett fängelsestraff på mer än 6 månader, ska det leda till omedelbar utvisning.

 

 

Stefan Jakobsson (SD)

 

Kent Ekeroth (SD)

Roger Richtoff (SD)