Motion till riksdagen
2016/17:2033
av Kerstin Lundgren (C)

Innovationscheckar för småföretag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ge uppdraget till regeringen att reformera systemet med s.k. innovationscheckar i syfte att underlätta för småföretagen att få tillgång till kapital och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Innovationer och nytänkande är livsviktiga ingredienser för att utveckla näringslivet och skapa jobb. Innovationsbegreppet omfattar i dag såväl teknik och produkter som tjänster. Sverige behöver stimulera fler innovatörer att gå från idé till handling. Det ska vara lätt för den som har viljan men inte pengarna som krävs att få stöd för att sätta igång. Idag finns också innovationsstöd via flera kanaler, men via länsstyrelserna i form av såväl innovationscheckar och innovationsbidrag.

För den lilla företagaren utan eget kapital eller tillgång till andra finansieringskällor ger detta en möjlighet. Tyvärr inskränks den av det faktum att om beslut fattats om stöd så måste den enskilde kunna ha tillgång till egenfinansiering av 100 % av sin finansiering i avvaktan på länsstyrelsernas utbetalning av de 50 % som maximalt beviljas upp till 50 000 kronor. Det gör att för de små innovatörerna blir denna väg till framgång svår att beträda. Här krävs en översyn för att göra det möjligt att säkerställa att ett beslut om investeringscheck också åtföljs av en direkt utbetalning, garanterat lån eller motsvarande. Självklart ska den som beviljats innovationsstödet bli återbetalningsskyldig om grunden för beslutet inte efterlevs.

 

 

Kerstin Lundgren (C)