Motion till riksdagen
2016/17:2
av Niclas Malmberg (MP)

Egenproducerad förnybar el till riksdagen


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inleda en process för att installera solceller för den egna elförsörjningen och tillkännager detta för riksdagsstyrelsen.

Hundra procent förnybar el – riksdagen bör leva som den lär

Det finns idag en bred politisk samsyn kring målsättningen 100 procent förnybar el. Riksdagen har också fattat framsynta beslut för att möjliggöra en utveckling mot en helt förnybar elförsörjning, så som investeringsstöd för installation av solceller och gynnsamma skatteregler för den som producerar sin egen el. Det är dags att riksdagen för sin egen förvaltning och eget elbehov inte fortsätter att ligga steget efter i utvecklingen, utan ansluter till alla de som minskar både utsläpp och sina egna energikostnader genom att bidra till utbyggnaden av den fossilfria elproduktionen, detta i synnerhet som riksdagen är en stor elkonsument, med ett totalt behov av totalt cirka 8 250 MWh el per år, för fastigheter, inhyrda lokaler samt bostadsrätter.

Faktum är att riksdagen redan idag har kapacitet till elproduktion, i form av ett dieseldrivet reservkraftverk med en kapacitet på ca 1 300 kW. Att riksdagen för egen del står kvar med en fot i den fossila energin – i strid mot alla politiskt antagna klimatmål – kan framstå som anmärkningsvärt.

Investeringskostnader – men ekonomiskt fördelaktigt på sikt

Beräkningar på hur stor solcellsanläggning som skulle behövas för att produktionen skulle matcha årskonsumtionen av el visar att vad som behövs är en solcellsanläggning i storleken 800 kW. Investeringskostnaden för en sådan anläggning uppgår till ca 10 miljoner kronor.

Riksdagen upphandlar för närvarande el som är märkt Bra Miljöval (E-ON Sverige). Det innebär att riksdagens elanvändning i normalfallet inte orsakar koldioxidutsläpp. Men det innebär samtidigt att riksdagens elanvändning i huvudsak bygger på befintlig vattenkraft, och inte bidrar till utbyggnad av den förnybara elproduktionen. Genom att istället investera i egen solelsproduktion kan riksdagen istället bidra till att fasa ut icke-förnybar elproduktion – och samtidigt få lägre elkostnader på köpet!

Kostnader för solcellsanläggningar är starkt beroende av den internationella marknaden. Sverige har haft en prisnedgång på solcellsanläggningar under senare år tack vare en växande hemmamarknad, vilket har gjort att återförsäljare har importerat större mängder, men också tack vare lägre priser på den internationella marknaden.

Enligt Energimyndigheten uppgår kostnaderna för ett större komplett solcellssystem monterat på tak till i snitt 11,8 kronor per W. Den totala investeringskostnaden för att tillgodose riksdagens elbehov med solel på årsbasis skulle i så fall kunna uppgå till ca 10 miljoner kronor (800 kW * 11,8 kr/W = 9,4 mkr). Skulle man även investera i ett batterilager ökar kostnaderna något, men å andra sidan skulle batterilagret kunna ersätta den befintliga diselgeneratorn för att ge backup vid elavbrott, och göra riksdagens elförsörjning helt fossiloberoende!

 

 

Niclas Malmberg (MP)