Motion till riksdagen
2016/17:1982
av Staffan Danielsson och Helena Lindahl (båda C)

Trygghetsboenden för äldre


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att äldre som på ålderns höst vill och behöver bo på trygghetsboenden med andra ska ha rätt att göra det och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Expressens Anna Bäsén har gett uttryck åt precis det som vi själva känner om att kommunerna måste ta ett större ansvar än idag för att se till att äldre som vid hög ålder vill och behöver bo tillsammans med andra ska kunna göra det.

Visst vill många, de flesta, nog bo kvar hemma med utökad hemtjänst så länge som möjligt. Men verkligen inte alla. För en del blir ensamheten och otryggheten förfärlig när man av kommunen uppmanas att bo kvar ensam även vid tilltagande bräcklighet och en ålder över 80–85 år eller mer.

Anna Bäsén: ”Under 2000-talet har nästan var fjärde plats på äldreboende försvunnit. Ett stort antal kommuner anser själva att de har brist på äldreboendeplatser. Många kommuner räknar med att situationen bara ska bli värre. För att få komma till ett äldreboende ska du vara väldigt dålig. Många är döende när de väl får ett rum. Var femte som flyttar in på ett äldreboende avlider inom en månad, visar en tidigare studie från Stockholm. De hinner knappt få flyttlådorna uppackade.”

”Äldre vill bo hemma. Så brukar det låta när kommunpolitiker pratar om äldreomsorgen. Och visst är det så att de flesta av oss vill bo hemma. Så länge det går. Men idag tvingas äldre bo kvar hemma också när det inte längre går. Orsaken är att det är billigare med hemtjänst än med en plats på äldreboende. Statistiken visar att allt fler äldre bor kvar hemma, trots mycket omfattande behov av vård och omsorg.  Det är kris. På riktigt. Situationen har bara blivit värre de senaste decennierna. De kommunala besparingarna har på många håll nått rent absurda nivåer.”

”Numera vårdas äldre som inte kan gå själva, som inte kan äta själva, som bara ligger apatiska i sina sängar i hemmet.”

Trots ökad efterfrågan har antalet platser i kommunerna på äldreboenden, särskilda boenden och trygghetsboenden minskat. Media rapporterar allt oftare om uppgivna och desperata äldre, ibland över 90 år, som tvingas bo kvar ensamma i villan eller lägenheten trots att de bryts ner av ensamheten och otryggheten, trots alltfler besök från hemtjänsten med ofta ständigt nya medarbetare.

Det är inte rimligt att kommuner ska kunna förvägra gamla rätten att bo tryggt tillsammans med andra på ålderns höst. Det kan rimligen med god planering inte bli mycket kostsammare än om de bor ensamma kvar i en t ex en villa eller stor lägenhet med mycket stora insatser från hemtjänsten.

Riksdagen bör därför ge regeringen tillkänna att den ska utreda att äldre över t ex 80–85 år ska ges en rätt att erbjudas trygghetsboende tillsammans med andra, av kommunen eller av privata alternativ med kommunalt stöd.

 

 

Staffan Danielsson (C)

Helena Lindahl (C)