Motion till riksdagen
2016/17:194
av Margareta Cederfelt och Lars-Arne Staxäng (båda M)

Validering av migranters examina


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om snabbare validering av migranters examina och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Det finns åtskilliga uppgifter om att nyanlända får vänta orimligt lång tid för att få sina betyg och examina validerade och godkända av svenska myndigheter. Detta leder till fördröjning för personerna att etablera sig på arbetsmarknaden och i förlängningen kan fördröjningen medföra att kompetensen blir föråldrad med ytterligare svårigheter att erhålla ett arbete inom sin profession som följd. Därtill går Sverige miste om kvalificerad kompetens när kvalifikationerna inte kommer till användning.

Validering i detta sammanhang innebär att individens faktiska kunskaper, färdigheter och förmågor kartläggs inkluderat bedömning av utbildningar, examina och betyg. Med kompetensvalidering ökar möjligheten till arbete på en adekvat nivå i förhållande till utbildning och erfarenhet.

Idag är flera olika aktörer involverade i valideringen, såsom Myndigheten för yrkeshögskolan, Arbetsförmedlingen, lärosätena, YH-utbildning, komvux och olika branschorganisationer.

Att nyanlända skall få en snabb validering av sin kompetens bör vara en självklarhet. För att detta skall vara möjligt bör en tidsgräns för inom vilken valideringen skall ha skett och delgetts migranten finnas. Tidsgränsen skulle kunna sättas till sex månader från det att asyl beviljats.

Samtidigt som det finns utbildade läkare, sjuksköterskor, lärare och många andra akademiskt utbildade yrkesgrupper lider den svenska hälso- och sjukvården samt skolan brist på kompetenta medarbetare.

 

 

Margareta Cederfelt (M)

Lars-Arne Staxäng (M)