Motion till riksdagen
2016/17:1867
av Emanuel Öz (S)

Säkerhet och trygghet på asylboenden


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att garantera säkerhet och trygghet på asylboenden och vid behov vidta särskilda fysiska skyddsåtgärder så att asylsökande, oavsett kön, ålder eller religiös tillhörighet, kan känna sig trygga, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

Motivering

De senaste åren har det till Sverige kommit många asylsökande, och fler än någonsin tidigare bor i anläggningsboenden. De flesta av dessa flyktingar kommer från Mellanöstern. I dessa anläggningsboenden bor människor med olika bakgrunder som flytt undan krig och oroligheter runt om i världen. Många av de asylsökande kommer från regioner med mångåriga konflikter av etnisk och religiös karaktär. Där har problem visat sig uppstå när radikaliserade individer eller grupper systematiskt ägnar sig åt att utöva fysiskt och psykiskt våld, sexuella övergrepp, dödshot, trakasserier m.m. gentemot övriga asylsökande. Bland offren för dessa övergrepp finns bland annat personer som tillhör olika kristna minoriteter. Dessa personer var inte sällan direkta måltavlor för krigsutövarna i de länder de flydde ifrån. Att även i Sverige utsättas för liknande förföljelser och övergrepp leder oftast till följdtrauman som offren har svårt att återhämta sig ifrån. Detta kan bland annat få konsekvensen att dessa individer inte längre öppet vågar visa sin kristna tro, vilket ju direkt går emot våra grundlagar rörande religionsfrihet.

Det är en grundläggande rättighet för asylsökande att få känna sig trygga i asylboenden. Med hänsyn till det exceptionellt höga antalet asylsökande och trångboddheten i olika asylboenden ökar risken för våldsfall vilket även har visat sig vara fallet i verkligheten. Det har visat sig inte vara tillräckligt med att Migrationsverket och andra ansvariga aktörer för asylboenden sätter upp boenderegler för att visa hur asylsökandena ska förhålla sig till varandra. Radikaliserade personer och personer som känner hat gentemot andra personer kan med enkelhet utöva förtryck och våld mot andra asylsökande som därigenom befinner sig i farozonen p.g.a. deras religion, kön eller ålder.

Många fall som har utspelat sig på asylboenden har rapporterats och inte tillräckligt har gjorts för att komma tillrätta med problemen. Från Migrationsverkets håll har man inte velat kännas vid att det föreligger religiösa motsättningar och att just dessa motsättningar leder till våldsamheter. Istället har man valt att hänvisa till att trångboddheten som huvudorsak till att frustration och irritation uppkommer. Detta har gjort att flera kristna asylsökande har lämnat asylboenden p.g.a. rädsla och desperat sökt ordna boenden på annat håll och på egen hand. Det är viktigt att inse att kristna förföljs för deras tros skull, inte bara internationellt, utan även i Sverige och att det därför är viktigt att det behov av skydd som finns tas på allvar. Alla asylsökande, oavsett kön, ålder eller etnisk tillhörighet har rätt att känna sig trygga och säkra under den tid som de bor på asylboenden och inväntar asylprövning. Därför måste Migrationsverket kunna garantera de asylsökandes säkerhet och trygghet och krav måste kunna ställas på att fysiska skyddsåtgärder vidtas på asylboenden där det har rapporterats om hot och övergrepp. Sådana insatser kan exempelvis handla om att vakter finns på plats dygnet runt och olika former av säkerhets- och larmsystem installeras för att öka tryggheten bland de boende.

 

 

Emanuel Öz (S)