Motion till riksdagen
2016/17:1863
av Stina Bergström och Janine Alm Ericson (båda MP)

Nya slussar i Trollhätte kanal


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om investeringar i nya slussar i Trollhätte kanal och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

Varje år färdas närmare två miljoner ton gods över Vänern, genom slussarna i Trollhätte kanal och ner till Göteborg. Med rätt politik skulle den mängden mer än fördubblas till år 2030. Vi skulle då komma tillbaka till den nivå gods som färdades på Vänerns vatten på 1970-talet.  Att satsa på Vänersjöfart är viktigt för omställningen till klimatsmarta och energieffektiva transporter.

Det är ett också uttalat mål från vår regering att flytta transporter från väg till järnväg och sjöfart.

Slussarna i Trollhätte kanal, som är tredje generationens slussar, har sedan de byggdes för 100 år sedan underlättat för industrins transporter till och från Vänerregionen och stimulerat framväxten av nya företag runt Vänern. Men de nuvarande slussarna faller snart för pensionsstrecket och senast 2030 måste nya slussar finnas på plats.

Fungerande slussar är en förutsättning för Vänersjöfarten. För vissa företag, t ex Metso i Karlstad som exporterar stora, tunga maskiner, är båttransporter det enda realistiska alternativet.

Trafikverket klargör i sin åtgärdsvalsstudie ”Trafikslagsövergripande stråkstudie Göta älv-Vänerstråket” (21 augusti 2016) att det bara finns två alternativ – antingen bygga en ny slussled i en ny sträckning eller avveckla slussleden och därmed också Vänersjöfarten. Att renovera de gamla slussarna är inget alternativ. En ny slussled beräknas kosta 2,5–3,6 miljarder kronor.

Om slussarna avvecklas skulle det, enligt Trafikverkets studie, innebära att 110 000 lastbilar och 375 tåg per år skulle tillkomma i väg- respektive järnvägsnätet. Framför allt på E45 och väg 44 samt Norge/Vänerbanan och Älvsborgsbanan. Investeringskostnaden för att avveckla slussarna och vidta åtgärder för att upprätthålla turistsjöfarten uppgår till omkring 650 miljoner kronor.

En överflyttning av gods från sjöfart till väg är helt emot regeringens ambitioner. Vi menar därmed att det bara finns en väg att gå – att bygga nya slussar. Enligt Trafikverket finns det även viktiga samordningsvinster med två ytterligare samhällsprojekt: behovet av att öka avtappningen av Vänern och behovet av att vidta åtgärder för att säkra mot skred i Götaälvdalen, där sprängsten och schaktmassor från en slussbyggnation till betydande delar kan täcka behovet för skredsäkring.

Det är viktigt för näringslivet runt Vänern att det blir ett politiskt beslut om att det kommer att byggas nya slussar. Det är också viktigt att påbörja bygget av nya slussar före 2025 så att de kan tas i bruk senast 2030 när de gamla slussarna har tjänat ut. Det handlar om att ta ansvar både för klimatet och för industrierna i Vänerregionen. Vi anser därför att det i den kommande nationella infrastrukturplanen måste avsättas statliga medel för att börja bygga nya slussar i Trollhättan.

 

 

Stina Bergström (MP)

Janine Alm Ericson (MP)